Zenica

Služba za školsku higijenu INZ i NK “Standard”: “Preveniraj rano za sigurno sutra” (FOTO)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Služba za školsku higijenu INZ-a u saradnji sa nogometnim klubom (NK) “Standard”  u Zenici nedavno su došli na ideju i uspostavili saradnju na temu ”Preveniraj rano za sigurno sutra”.

Tokom godina bavljenja sportom primjetili smo da djeca imaju sve više problema sa posturom tijela, nepravilnim trčanjem, čučnjem, te drugim motoričkim vježbama. Današnja djeca se jako malo bave sportom, sve više vremena provode na mobilnim uređajima. Ovakav trend je doveo do toga da djeca sve manje treniraju, neadekvatno se hrane, skloniji su povredama, a o socijalizaciji ne treba ni govoriti.

Kako nam je zajednički cilj da imamo zdravo dijete koje će da se aktivno bavi sportom, došli smo na ideju da prevencijom mijenjamo nezdrave trendove. Služba za školsku higijenu već dugi niz godina kontinuirano radi na prevenciji oboljenja školaraca i omladine u svim školama u ZDK.

Preventivni pregledi se obavljaju u školama, a uključuju pregled vida, sluha, lokomotornog sistema, te antropometrijska mjerenja.

NK “Standard” kao novoformirani nogometni klub prepoznao je da je promocija zdravlja ono čemu svaki roditelj i trener teži. Zdravo dijete i siguran motivirajući ambijent je pravi način za razvoj mladog sportiste.

Preventivni pregledi vida, sluha, lokomotornog sistema i antropometrijska mjerenja pregledom je obuhvaćeno cca 70 dječaka uzrasta od 4 do 14 godina. Djeca kod kojih je uočeno neko odstupanje od uobičajenog stanja poslana su na dalju dijagnostičku obradu kod nadležnog ljekara.

Cilj saradnje između Službe za školsku higijenu i NK “Standard” jeste rana detekcija problema i adekvatna intervencija za naše mališane.

Naša vizija je da ovu ideju sprovedemo u kontinuiranu aktivnost koja će se provoditi svake godine, te da će ovaj trend početi da slijede i drugi sportski klubovi kroz partnersku mrežu.

Naša poruka je: Sve što možemo uložimo u našu djecu danas, jer sutra već može biti kasno. Zajedničkim snagama težimo ka tome da gradimo bolju i zdraviju budućnost za mlade nade našeg grada i kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno