Ibrahim Emić

Zeničke priče: Češljugar, narodski Štiglić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bilo jednom jedno naselje u Zenici, preko Drvenog mosta, pa do Bilimišća. Kako predanja kažu, to mjesto je dobilo ime po bijelom kamenu i čistoj obali rijeke Bosne, s obzirom da je tu rijeka naglo pravila okuku i ostavljala iza sebe čistu obalu, a mulj i ostalo je nosila na drugu stranu obale, na Odmut, (mulj).

Naselje je imalo nekoliko kuća i livadu koja ju je dijelila od garnizona.

Eh, tu smo išli u nehumanu rabotu, u lov na češljugare odnosno štigliće. Livada je bila puna čičaka koji su mamili štigliće, a štiglići su neumorno pjevali i svojim cvrkutom privlačili mnoštvo drugih štiglića. Za lov nije trebalo puno. Limenice-ljepilo smo uzimali od imele, parazita na drvetu, karakteristična po tome kada svo lišće u jesen opadne, ostane imela koja u svojim listovima sadrži ljepilo za lov na štigliće.

U komad kože, presavijen na dvoje, stavi se ljepilo i uvuku se štapići koji se prilikom lova stave na čičke. Potreban je i kavez sa dobrim pjevačem štiglićem, da svojom pjesmom privuče ulov. Sve je to bilo uhodano baš kao i kod ribara kada love ribu. Štiglić se navuče na pjesmu onoga u kavezu, stane na ljepljiv štapić i biva uhvaćen. Mnogo je Zeničana sa Jalije i Odmuta išlo ,,u štigliće”, i iz puno kuća i stanova znala se čuti pjesma. Neka jedan štiglić zapjeva, uskoro cijela mahala pjeva.

Od stiglićara , ljudi kojima je bila to strast, poznavao sam Koču Pjevića koji je, i prilikom odlaska na rekreaciju u Neum nosio kavez sa stiglićem i limenice ne bi li uhvatio kojeg ,,morskog” štiglića.

Bio je tajnovit mještanima jer im je to bilo potpuna nepoznanica, pa su se znali obratiti i milicioneru da vidi šta taj čovjek radi, u žbunju sakrivajući se, šunjajući se, čak i pjevajući kao štiglić, ne bi li primamio štiglića da se uhvati na limenice.

Za to vrijeme, njegov štiglić ,,staronja” kako ga je zvao, pjevao je u nadi da primami sebi ženku, da ne bude sam u kavezu…Na Bilimišću, iza škole, još uvijek ima pokoji grm čička, ima i štiglića ali nema stiglićara…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno