Kultura

Počele probe za predstavu za djecu „Crvenkapica i dobri vuk“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosanskom pozorištu Zenica su danas, 14. oktobra počele probe za predstavu za djecu „Crvenkapica i dobri vuk“, po motivima dramskog teksta Rada Pavelkića, koji je inspirisan klasičnom bajkom „Crvenkapica“, u režiji i adaptaciji Željka Miloševića, a u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj.

Prema riječima reditelja Željka Miloševića: „U razgovorima sa upravom BNP Zenica o odabiru teksta vraćali smo se uporno bajci. U tom bogatom opusu, baštini divnih i inspirativnih priča, nekako spontano, ali više puta, pomenula se ‘Crvenkapica’. I, eto… Po našem dubokom uvjerenju to je bajka za koju gotova sva djeca znaju i vole je. Također, vjerujem da je potrebno i važno njegovati bajku u pozorištu. No, vremena su takva da i bajke trebaju nove staze, puteve mašte i prilagođavanja kako bi djeci našeg, tačnije njihovog doba bile zanimljive i privlačne. Put ka tome vodi preko razumijevanja vremena i djece u njemu, a kako ga bolje razumjeti no razgovarajući sa njima i zapažajući njihove “upute”. Na svoj način, kroz dramske radionice i analizu ‘Crvenkapice’, djeca su mi “došapnula” ideju za preobliku, novo, drugačije čitanje.  Zanimljivo je, možda, da je ova moja preoblika imala olakšicu, jer je nastala na jednoj već ranijoj, prilagođenoj vremenu u kome je pisana. ‘Crvenkapica i dobri vuk’ je tekst nastao po motivima drame ‘Crvenkapa i zbunjeni vuk’ Rada Pavelkića. To je, ništa drugo do polazište, osnova na kojoj ću raditi sa sjajnim glumcima i drugim saradnicima iz BNP Zenica, ali i mojim sugrađaninom, muzičarem i kompozitorom Nebojšom Buhom, zaduženim za muziku u ovoj predstavi. Vjerujem da nas čeka mnogo, ali ipak zabavnog i kreativnog, inspirativnog i zajedničkog truda i rada u svrhu dobre, kvalitetne predstave i na kraju, ali i najvažnije, podrške i radosti, prihvatanja i razumijevanja onih kojima će predstava biti namijenjena, a to su djeca.“

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Tamara Miličević-Stilić, Selma Ćosić, Mirza Bajramović i Amer Javoraš. Za scenografiju i kostimografiju predstave je zadužena Ena Begičević-Čeliković, a za muziku Nebojša Buha.

Premijerna izvedba ove predstave je planirana za subotu, 16. novembra u okviru Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno