Info

Građani pitali Zavod PIO da li osoba osuđena za smrt člana porodice ima pravo na njegovu penziju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mnoštvo je pitanja koje građani upućuju Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje a među njima je, recimo, i poprilično čudno pitanje – da li osoba koja uzrokuje smrt člana porodice, penzionera, može dobiti njegovu penziju koja je u biti porodična.

– Ima li pravo na porodičnu penziju član porodice koji je pravomoćnom presudom osuđen za krivično djelo čija je posljedica smrt osiguranika, odnosno korisnika lične penzije – glasilo je pitanje upućeno Zavodu PIO FBiH.

– Pravo na porodičnu penziju ne može ostvariti, te čak ni koristiti član porodice koji je namjerno prouzrokovao smrt osiguranika ili korisnika penzije i za takvo je krivično djelo osuđen pravomoćnom presudom na kaznu zatvora – pojašnjeno je iz Federalnog zavoda PIO.

Jedno od pitanja upućenih Zavodu PIO FBiH je i da li ima pravo na porodičnu penziju udovica koja je bila u braku sa korisnikom starosne penzije te je brak od zaključenja do smrti korisnika penzije trajao godinu dana.

– Ukoliko korisnik starosne ili invalidske penzije zaključi brak sa navršenih 65 godina života, pravo na porodičnu penziju osigurava se bračnom supružniku pod uvjetom da je brak trajao najmanje tri godine ili da imaju zajedničko dijete – odgovorili su iz Zavoda PIO FBiH.

Navode kako član porodice umrlog osiguranika ili korisnika penzije koji se namjerno onesposobio za rad radi ostvarivanja prava na porodičnu penziju, ne može po toj osnovi steći pravo na porodičnu penziju.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno