Kultura

Ivana Petaković iz Beograda pobjednica 6. međunarodnog Festivala harmonike „Sevdalinko harmonikom opjevana“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tuzla je juče bila centar svijeta, bar kada su zaljubljenici u harmoniku u pitanju. Ove godine 6. put zaredom u organizaciji UG Eufonija održan je Festival harmonike „Sevdalinko harmonikom opjevana“ koji je okupio blizu 70 takmičara iz cijelog regiona.

Mladi harmonikaši iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Austrije pokušali su da zadive stručni žiri svojim umijećem u muziciranju tradicionalne pjesme sevdalinke, a cijeli program moderirala je Amra Avdić.

Takmičari su se natjecali podijeljeni u sedam starosnih kategorija plus dueti, tako da žiri u sastavu Dejan Milkunić (predsjednik žirija), Predrag Raimović, Miloš Pavlović Kika, Stanislav Jusufović i Aleksandar Nikolić Brajić nije imao ni malo lak zadatak da odabere najbolje.

U kategoriji Pjetlići najbolji je bio Đorđe Živanović, dok je kod Pionira tu titulu ponio Dušan Šakota, kod Starijih pionira pobjedu je odnio David Čolić, a u kategoriji Mlađi junior Dušan Živanović. U kategoriji Juniori pehar ide za Lazara Milića, a Filip i Nikola Popović su odnijeli pobjedu u kategoriji Dueti I. Nagradu u kategoriji Dueti II osvojili su Milana Tomića i Mihajla Janolića, a posebno priznanje je dobio Joso Šiboš. Nakon nadsviravanja u kategoriji Seniori prvo mjesto i nagrada sveukupnog pobjednika festivala koju je obezbijedio NANI sound, pripala je Ivani Petaković iz Beograda.

Prije same dodjele nagrada publici u dvorani se predstavio sekset Predraga Raimovića sa fenomenalnim mini koncertom i prošlogodišnji pobjednik Lazar Stanojević, a pobjednici svih kategorija su nakon proglašenja nastupili uživo uz pratnju orkestra Miloša Pavlovića KIKE.

Same nagrade uz članove žirija pobjednicima su uručili Ramiza Milkunić predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika TK, Amra Jaganjac direktorica turističke zajednice Tuzla, Denis Bećirović ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić, Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić te Predsjedik Skupštine TK Žarko Vujović.

Naravno festival ovog obima nije bilo moguće organizovati bez pomoći prijatelja koji su prepoznali vrijednost ovog projekta i bili sa nama od samog početka – rekao je direktor festivala Dejan Milkunić, takođe zahvalio bih se i svim medijima koji su podržali naš rad te trud ovih mladih umjetnika.

Za sam kraj Tuzla je od danas i Regionalni centar harmonike, a o tome ćemo uskoro više, jer jedno je sigurno, našem gradu i cijelom kantonu je i te kako potrebna jedna manifestacija ovoga tipa gdje će mladi muzičari pokazati svoje znanje, a neki od njih i po prvi put nastupiti pred publikom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno