Nogomet

Šta očekuje Zmajeve do kraja godine, kada počinju kvalifikacije za Mundijal 2026?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine još jednom je razočarala. Izgubiti se može, to nije sporno, ali ako se pokaže želja i volja to znaju nagraditi i navijači.

No, kada se izgubi, a kada većina navijača desetak minuta prije kraja napusti stadion, onda je poruka jasna – apluz i podršku niste zaslužili.

Ova dva scenarija prošli su Zmajevi u samo četiri dana. U petak su selektor Sergej Barbarez i njegovi izabranici pozdravljeni sa tribina Bilinog polja uprkos porazu od Njemačke (1:2), dok je sinoć pogled na tribine i prazne stolice na kraju meča sve “rekao” poslije poraza od Mađara (0:2).

Nakon četiri kola Lige nacija Zmajevi imaju samo bod i samo teoretske šanse da pobjegnu sa posljednje pozicije koja vodi u Ligu B. Jer, ruku na srce, teško je očekivati da u novembarskom prozoru mogu savladati Njemačku u gostima i Nizozemsku na Bilinom polju.

U slučaju da se ne dogodi čudo, odnosno da ostanemo na posljednjoj poziciji u našoj grupi, gotovo je izvjesno da će reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine početi u martu naredne godine. Naime, one reprezentacije koje ne budu igrale baraž Lige nacija (trećeplasirane iz jačih grupa protiv drugoplasiranih iz slabijih grupa) bit će smještene u grupe sa pet reprezentacija u kvalifikacijama za Mundijal 2026.

Među tim reprezentacijama će biti i Zmajevi, koji će žrijeb evropskih kvalifikacija za SP 2026 dočekati iz trećeg šešira.

Inače, žrijeb je zakazan za 13. decembar, a jakosne grupe bit će određene na osnovu plasmana na FIFA rang-listi. Na Mundijalu u SAD-u, Kanadi i Meksiku igrat će 48 reprezentacija, što je za 16 više nego na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Kataru (32). Evropa je dobila još tri mjesta, ukupno 16.

Direktan plasman na SP izborit će 12 pobjednika grupa, a 12 drugoplasiranih igrat će baraž. U play-off će još četiri najbolje ekipe iz Lige nacija, a koje koje se direktno ne plasiraju na Mundijal, ili ne budu drugoplasirani u svojoj grupi.

U baražu za Mundijal ukupno će nastupiti 16 reprezentacija, na četiri različita turnira sa po četiri selekcije, a pobjednici turnira na kraju će se plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Trenutno poredak jakosnih grupa

Prvi šešir: Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Portugal, Nizozemska, Italija, Hrvatska, Njemačka, Švicarska, Danska, Austrija.
Drugi šešir: Srbija, Mađarska, Poljska, Ukrajina, Turska, Švedska, Vels, Slovačka, Grčka, Rumunija, Češka, Norveška.
Treći šešir: Škotska, Slovenija, Irska, Albanija, Finska, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Island, Sjeverna Irska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Izrael.
Četvrti šešir: Bugarska, Luksemburg, Bjelorusija, Armenija, Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Latvija, Farski Otoci, Litvanija.
Peti šešir: Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn, San Marino.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno