Nogomet

Zmajevi u trećem šeširu uoči žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iza nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine su još dva poraza u Ligi nacija, od favorizovanih selekcija Njemačke i Mađarske, a kako se ovo takmičenje bliži kraju, već se polako razmatra situacija za predstojeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Nakon odlaska na Mundijal u Brazil, Bosna i Hercegovina nije se plasirala na neko veliko takmičenje, a to će biti delikatan zadatak uprkos tome što je FIFA odlučila povećati broj učesnika Svjetskog prvenstva 2026. godine na čak 48 selekcija, piše Klix.

Svjetsko prvenstvo 2026. igrat će se u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. Kvalifikacije na nekim kontinentima već su počele, a za Evropu će žrijeb biti održan nakon što se Liga nacija završi (decembar najvjerovatnije).

Za evropske selekcije predviđen je rekordan broj mjesta na jednom Mundijalu i ukupno će ih se 16 od 54 (Rusija i dalje diskvalifikovana) u kvalifikacijama naći na Svjetskom prvenstvu 2026. godine.

Srećom, Zmajevi su i dalje u trećem šeširu i dobit će nominalno dva jača protivnika u grupi. Reprezentacija BiH “visi” na granici između trećeg i četvrtog šešira, ali će se definitivno naći u trećem zahvaljujući nekadašnjim dobrim rezultatima i prije svega zaslugama selekcije vođene Ivaylom Petevom.

Reprezentacije će biti podijeljene u 12 grupa, a pobjednici svih će se direktno plasirati na Svjetsko prvenstvo. Još četiri mjesta bit će dostupna kroz baraž povezan s Ligom nacija.

Ovako izgledaju šeširi uoči žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo:

Pot 1: Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Nizozemska, Portugal, Italija, Njemačka, Hrvatska, Švicarska, Danska i Austrija.

Pot 2: Srbija, Mađarska, Poljska, Ukrajina, Turska, Švedska, Vels, Grčka, Slovačka, Rumunija, Češka Republika i Norveška.

Pot 3: Škotska, Slovenija, Irska, Finska, Gruzija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Island, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Crna Gora i Izrael.

Pot 4: Bugarska, Luksemburg, Bjelorusija, Armanija, Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Latvija, Farska Ostrva i Litvanija.

Pot 5: Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.

Još je nekoliko nepoznanica između šešira, a najveća se vodi između Austrije u prvom i Srbije i Mađarske u drugom šeširu. Do kraja Lige nacija Srbija i Mađarska mogu “napasti” skok u prvi šešir i da tu zamijene Austriju ili eventualno Dansku.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igrat će se od marta 2025. godine do marta 2026. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno