Posuđeno

EKO FORUM: Otvoreno pismo Fuadu Kasumoviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovih dana počinju radovi na izgradnji stambeno-poslovnog objekta na Trgu Rudara.

Grad je prije deset godina finansirao sadnju drvoreda platana na toj lokaciji, koji će biti posječeni da naprave mjesta za novu zgradu.

U junu 2023. obezbijedili smo ponude za nabavku mašine za premještanje stabala, ali ta inicijativa nije prihvaćena.

Na inicijativu Eko foruma, u augustu ove godine formirana je radna grupa od predstavnika gradskih službi i preduzeća Alba, koja je obišla teren i utvrdila da ima smisla premjestiti oko 30 stabala na drugu lokaciju.

Utvrđeno je da nije opravdano ulagati sredstva u premještanje starijih stabala, jer bi to bilo preskupo, a veoma su male šanse da takva stabla prežive.

Alba je, na zahtjev gradske službe za ekologiju dostavila ponudu od 13.000 KM za premještanje drveća i oko 25.000 KM za njegu tih sadnica nakon premještanja, jer tako presađeno drveće zahtijeva poseban tretman i dugoročno zalijevanje da bi se povećale šanse za preživljavanje.

Gradonačelniče, zahtijevamo da hitno deblokirate ta sredstva kako bismo barem sačuvali dio zelenila, da tako pokušamo opravdati epitet “Zeleni grad” kojim se često hvalite.

Gradske službe su uradile svoj dio posla, još se samo čeka Vaša saglasnost. Ako grad nema novaca, recite to javno, pa da napravimo akciju prikupljanja sredstava.

Sigurni smo da se u našem “zelenom” gradu može naći 13 altruista koji bi donacijama po 1.000 KM podržali spašavanje drveća.

EKO FORUM Zenica

(Fotografije: Avaz.ba, Klix.ba, Zenicablog.com, Eko forum Zenica)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno