Info

Više od 1.400 slučajeva akutnih respiratornih infekcija u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničko-dobojski kanton naručio je 4.000 vakcina protiv sezonske gripe za stanovništvo te 982 za zdravstvene radnike tog kantona – izjavio je kantonalni epidemiolog Alis Kozica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

-Očekujemo do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca da dobijemo vakcine, koje će biti distribuirane u domove zdravlja. Pozivano hronične bolesnike, ali i mlade te sve koji su zainteresirani da se vakcinišu, jer su vakcine sigurne i pouzdane – kazao je Kozica.

Napominje da su prošle godine dobili 3.120 vakcina za stanovništvo.

INZ svake godine, počev od 40. sedmice, vrši monitoring sezonske gripe za područje ZDK-a.

-Prve sedmice bilo je registrirano 640 slučajeva akutnih respiratornih infekcija – sezonskih respiratornih infekcija koje se javljaju u isto vrijeme kao i gripa (ARI), 50 oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI), dok nije bilo evidentirano teških oboljenja pluća koja se mogu vezati za gripu (SARI). Prošle, 41. sedmice registrovano je 765 slučajeva ARI, 25 ILI, dok ponovo nije bilo slučajeva SARI. To znači da je u prve dvije sedmice registrovano više od 1.400 slučajeva akutnih respiratornih infekcija – kazao je Kozica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno