Info

Održan Drugi kongres osoba s invaliditetom u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od 16. do 18. oktobra 2024. godine, Neum je bio domaćin Drugog kongresa osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, koji su organizovali Unija organizacija osoba s invaliditetom, MyRight i Caritas BiH.

Ovaj kongres realizovan je u okviru projekta DISC, uz finansijsku podršku Evropske unije, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Slovenskog karitasa.
Na kongresu je učestvovalo više od 100 sudionika, uključujući predstavnike vlasti, nevladinih organizacija, institucija i međunarodnih organizacija, koji su se okupili s ciljem promicanja pristupačnosti i inkluzije.

Tema ovogodišnjeg kongresa bila je „Inkluzija nije iluzija”, dok je središnja tema „Pristupačnost – preduvjet inkluzije”. Kongres je imao za cilj definiranje ključnih prioriteta za unapređenje pristupačnosti u Bosni i Hercegovini, uz formuliranje konkretnih preporuka za daljnje djelovanje.

Tokom kongresa, održana su izlaganja koja su se fokusirala na pristupačnost iz perspektive različitih vrsta invaliditeta, kao i na pristupačnost u ključnim oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje, javni i politički život, sport, kultura, rekreacija, saobraćaj i turizam. Posebno je istaknuta važnost pristupačne komunikacije, primjene standarda “Easy to Read” i korištenja novih tehnologija koje podržavaju inkluziju.

Ovaj kongres predstavlja značajan korak ka osnaživanju prava osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Organizatori su naglasili potrebu za nastavkom rada na unapređenju pristupačnosti u svim aspektima društvenog života, pozivajući sve relevantne aktere da se aktivno uključe u ovaj važan proces.

Na kraju skupa, zaključeno je da je pristupačnost ključna za ravnopravno sudjelovanje i neovisno življenje osoba s invaliditetom, a učesnici su formulirali i posebne zaključke.

ZAKLJUČCI SA DRUGOG KONGRESA OSOBA S INVALDITETOM

Mi, predstavnici organizacija osoba s invaliditetom iz cijele Bosne i Hercegovine, predstavnici javnih institucija i međunarodnih organizacija, okupljeni u Neumu, na Drugom kongresu osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Inkluzija nije iluzija – pristupačnost kao preduvjet inkluzije“, zaključujemo:

  1. Suosjećamo sa svim osobama koje su stradale u stravičnim poplavama u Bosni i Hercegovini. Izražavamo sućut obiteljima preminulih i nadamo se da se ovakva tragedija više nikada neće ponoviti.
  2. Središnja tema našeg Kongresa je bila pristupačnost. Za sve osobe s invaliditetom u BiH, pristupačnost je preduvjet inkluzije – punog i ravnopravnog sudjelovanja u društvu te neovisnog življenja. Ukoliko pristupačnost nije zadovoljena sva prava osoba s invaliditetom su teško ostvariva.
  3. Pristupačnost znači pristup izgrađenom okolišu, prijevozu, informacijama i komunikacijama, uključujući informacijske i komunikacijske tehnologije i sustave te uslugama i kapacitetima otvorenim ili namijenjenim javnosti.
  4. Sukladno odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala, ali i preporukama koje je UN Komitet o pravima osoba s invaliditetom uputio Bosni i Hercegovini, pozivamo sve razine vlasti: državu, entitete, županije, gradove i općine, da žurno, bez ikakve odgode i u suradnji s organizacijama osoba s invaliditetom:
  • usvoje sveobuhvatnu strategiju pristupačnosti i akcioni plan s dovoljnim budžetom, efikasnim mehanizmom za praćenje i mjerilima za uklanjanje prepreka s izvršnim i efikasnim sankcijama za nepoštivanje;
  • svake godine, na svim razinama vlasti i u svim institucijama, u proračunu planiraju sredstva za unaprjeđenje pristupačnosti;
  • poduzmu potrebne mjere kako bi osigurale da propisi o javnim nabavkama sadrže odredbe o poštivanju pristupačnosti;
  • promoviraju univerzalni dizajn za sve zgrade, javne službe i javni prijevoz;
  • osiguraju pristupačno informiranje i medije društvene komunikacije, s posebnim osvrtom na elektronske medije.
  1. Regulatornu agenciju za komunikacije, javne servise u Bosni i Hercegovini i sve medijske kuće pozivamo da svoje programe učine pristupačnim osobama s invaliditetom.
  2. Središnje izborno povjerenstvo, lokalne izborne odbore i sve druge institucije zadužene za izborni proces, pozivamo da isti unaprijede i učine pristupačnim svim osobama s invaliditetom.
  3. Sve institucije i odgovorne osobe iz zdravstvenog, socijalnog, ugostiteljskog, turističkog, urbanističkog, sportskog, kulturnog i drugih javnih i privatnih sektora napominjemo da svoje usluge i djelatnosti trebaju obavljati bez ikakve diskriminacije i ograničenja.
  4. Pozivamo nadležne institucije da provode istraživanja i razvoj te da osiguraju dostupnost i upotrebu novih tehnologija, uključujući informacijske i komunikacijske tehnologije, pomagala za kretanje, uređaje i potporne tehnologije pogodne za osobe s invaliditetom.
  5. Pozivamo sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, vode računa o potrebama osoba s invaliditetom i doprinesu unaprjeđenju pristupačnosti.
  6. Pozivamo sve organizacije osoba s invaliditetom da zajednički provode zagovaračke aktivnosti u svrhu ostvarivanje navedenih preporuka te da posebnu pažnju posvete pitanjima žena s invaliditetom.

 

U Neumu, 18.10.2024. godine



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno