Posuđeno

U Turskoj je danas Dan muhtara – predsjednika mjesnih zajednica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

19.OKTOBAR- DAN PREDSJEDNIKA MJESNIH ZAJEDNICA- DAN MUHTARA U REPUBLICI TURSKOJ KAKVO JE STANJE KOD NAS?

Koliko je ozbiljna i uređena država dovoljno govori i činjenica da se danas u Republici Turskoj obilježava 19. oktobar- DAN MUHTARA ili kako bi mi u Bosni i Hercegovini rekli DAN PREDSJEDNIKA MJESNIH ZAJEDNICA.

Muhtar u Republici Turskoj je veoma cijenjena osoba koju biraju građani na izborima.

Veliko poštovanje prema muhtaru iskazuje država, državne institucije, političari, načelnici općina, mediji, komšije.

Muhtar u Republici Turskoj za svoj rad prima i novčanu naknadu, ima svoju kancelariju, bude pozivan na značajne sastanke, često je prisutan u medijima, poštovan je u svome naselju, mahali, selu. Tako je u Republici Turskoj.

A kako je kod nas??

Mjesne zajednice skoro i da ne postoje (čast izuzecima), a tamo gdje ima predsjednika mjesnih zajednica oni rade volonterski, često troše svoj novac i još češće od svojih komšija ne dobijaju podršku već češće kritike i uvrede.

U Zenici je pravnim vratolomijama Gradske Uprave bitnost mjesnih zajednica dodatno derogirana.

Donošenje odluke na Gradskom Vijeću Zenica da se zbog nedovoljnog broja mještana izašlih na izbore (manje od 10 posto od ukupnog broja stanovnika mjesne zajednice), ne uvaži volja glasača – mještana koji su glasali na izborima za Savjet mjesne zajednice je pogrešna jer dodatno urušava aktivizam osoba koje žele dati doprinos lokalnoj zajednici.

Poslije donošenja te odluke gradonačelnik je imenovao osobe-povjerenike mjesnih zajednica koji su bliski njemu ili njegovoj političkoj partiji.

Sa povjerenikom mjesnih zajednica i bez Savjeta mjesnih zajednica mjesna zajednica onda često postaje društvo jednog lica baš kao što su to i mnoge političke partije u BiH.

Tada u većini slučajeva imamo stanje gdje mjesne zajednice nisu mjesto progresa, saradnje i jedinstva komšiluka, već podjela, nerada, svađa i sukoba.

Nadam se da će se to jednog dana promjeniti, a do tada treba učiti od onih koji znaju cijeniti značaj mjesne zajednice, i aktivnih i poštovanih ljudi koji u Republici Turskoj s ponosom nose titulu MUHTARA.

MUHTARLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Mostovi prijateljstva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno