Info

Predstavnica “Mostova prijateljstva” na OSCE konferenciji u Poljskoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH je učestvovala na konferenciji “Human Dimension” u Varšavi-Poljska u organizaciji OSCE-a.

Predstavnica Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH Erna Jašarević se nalazila u Varšavi na konferenciji u hotelu Sofitel Warsaw Victoria.

Ova desetodnevna konferencija posvećena je raspravama o stanju ljudskih prava i temeljnih sloboda uključujući demokratske institucije, vladavinu prava, toleranciju i nediskriminaciju, kao i humanitarna pitanja. Konferencija se posebno osvrće na implikacije
aktualnih događaja u svijetu, te sigurnost regije.

Konferencija obuhvaća veliki broj sporednih događaja u organizaciji ključnih međunarodnih organizacija.

Erna Jašarević je imala priliku biti panelistica na konferenciji “Povratak kući : Prava izbjeglica na povratak” u organizaciji Zajednice zapadnog Azerbejdžana (WAC).

Ovaj događaj pružio je jedinstvenu priliku za ispitivanje prepreka koje ometaju povratak izbjeglica, raspravu o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice diljem svijeta, kao i poticanje dijaloga i saradnje kako bi se identificirala rješenja za uklanjanje prepreka
provedbe prava izbjeglica na povratak.

Događaj također ima za cilj pružiti platformu za razmjenu iskustava, kao i stručnosti u podršci osiguravanja prava izbjeglica na povratak.

Erna je predstavila rad Asocijacije Mostovi prijateljstva koji je u velikoj mjeri baziran na podršku i pomoć izbjeglicama, te je pred velikim brojem ambasadora i visokih zvaničnika iznijela priču o Ahmićima i zločinu koji se desio 16.04.1993.nad Bošnjacima.

Informirala je učesnike konferencije o negativnom uticaju rata na njenu porodicu, te istaknula potrebu uspostave pravde za pomirenje i mir. Istaknula je važnost osiguranja prava na povratak svih izbjeglica u svoje domove.

Panelisti koji su također učestovali na konferenciji su Dr.Harvey Dzodin, freelance kolumnist,te gospodin Ramil Hasan, zamjenik predsjednika Zajednice zapadnog Azerbejdžana.

Naša predstavnica Erna Jašarević uspostavila je veliki broj kontakata s prisutnim ambasadorima i predstavnicima različitih organizacija koje su prisutne na ovoj konferenciji, što će sigurno rezultirati saradnjom koja će za cilj imati realizaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, a koji će rezultirati pozitivnom promocijom Bosne i Hercegovine u svijetu.

Erna je imala priliku učestvovati na OSCE konferenciji i prošle godine, te se nadamo da će Asocijacija Mostovi prijateljstva imati priliku prezentirati svoj rad i ciljeve i naredne godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno