Info

(FOTO+VIDEO) Upoznajte bh. potražne pse, heroje na četiri noge

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ela, Atos, Đurđa i Čapi, četiri su bosanskohercegovačka potražna psa. Njihove sposobnosti predstavili su pripadnici GSS Federacije BiH na ruševnom prostoru od oko 500 metara kvadratnih.

Spašavali su živote i izvan granica Bosne i Hercegovine, zbog čega njihovi vodiči i danas izražavaju žaljenje što ih nadležni nisu pozvali u pomoć prilikom potrage za nestalim osobama nakon katastrofalnih poplava.

Ovo je Ela. Potražni pas koji je u rukama GSS-ovca, Maria Demirovića, već gotovo četiri godine. Upravo toliko Ela i trenira kako bi u najkraćem roku mogla pronaći preživjele ispod ruševina ili pak nestale u prirodi. Psu se prethodno ne daje ništa od nestale osobe, traga samo za mirisima koje osjeća oko sebe. Zadatak je odradio za samo nekoliko minuta.

Mario Demirović:

“Samo daje primjer šta su ovi psi, koliko mogu i šta rade. Bukvalno 500 kvadrata će pas za par minuta pregledati. Ovo je trenutak kada je Ela pronašla jednog od snimatelja, prethodno skrivenog ispod ruševina. Ela je svoje sposobnosti dokazala kroz godine potrage i izvan granica BiH. No, za nestalima u Jablanici ili Konjicu, nije tragala. Nadležni nisu vidjeli potrebu.”

Mario Demirović, vodič potražnog psa Ele:

“Da je bilo preživjelih nakon prvog odrona ovi psi bi sigurno našli, u kakvom stanju ne mogu to govoriti jer je nesreća bila velika, ali u prvim satima smo mogli izaći na teren i odraditi posao.”

Ovo je Atos, pet mu je godina i već ima ogromno iskustvo iza sebe, Atos je heroj, jer je u zemljotresu u Turskoj 2022. godine, spasio čak tri osobe.

Ali ni Atos nije tragao za nestalima u Jablanici ili Konjicu. Iako njegov vodič, Almir Tabaković tvrdi, da bi bio od ogromne pomoći. Atos je treniran da, za razliku od Ele, traga za specifičnim ljudskim mirisom, za određenom osobom. Umjesto lajanja, Atos otkriće signalizira tako što legne na to mjesto.

Almir Tabaković, vodič potražnog psa Atosa:

“Kakav je vaš osjećaj lični kada spasi nekoga iz ruševina? To je neopisivo, to se ne može opisati, niti se može dočarati emocijama, koje su to emocije, prvo zbog nas samih, zbog tih nestalih ljudi, ali i zbog onoga zbog čega se mi trudimo, izdvajamo svoje slobodno vrijeme i radimo sve volonterski.”

Žal i frustracije ostaju iza vodiča potražnih pasa, što u najtežim trenucima nisu bili pozvani da pomognu svojim sugrađanima. Nadležni su govorili kako ne postoje psi koji tragaju za mrtvim. No, pas Đurđa osjetio je trag u samo nekoliko minuta. Posvećeni vodič Davorin Sekulić uzorke za treninig ovom psu pronalazi čak u Londonu, jer u BiH je to nemoguće.

Davorin Sekulić, vodič psa Đurđe:

“Problem kod potrage za kadaverom, to jest leševima jer zapravo zakon BiH, gdje se zapravo ne dozvoljava da može bilo koja služba, čak ni policija ni FUP da dobiju tkiva od mrtve osobe kako bi radili psi na kadaveru, ovo što ste vidjeli danas i ovo što radimo, to se radi na uzorak laboratorijski koji je kupljen u Londonu i Đurđa je jedini pas u BiH koji zapravo radi to.”

Čapi je novi, mladi i maleni pas, njemački lovni terijer. Iskusni bh. vodiči nakon razornog zemljotresa u Turskoj, shvatili su kako manji pas može doprijeti do što dubljih ruševina. Čapi nema još neko veliko iskustvo, ali u rukama vrijednih vodiča, vrijeme je pred njim.

Nisada Višća, GSS Sarajevo:

“On je još mlad, još je u trenažnom procesu, svakodnevno trenira i očekujemo da će biti jako uspješan jer se pokazao do sada da jako brzo uči i da jako sposoban.”

Ključno je, kažu vodiči ovih potražnih pasa, da oni budu ti koji će u prvim satima, izaći prvi na teren. Jer ukoliko prostor potrage nije kontaminiran drugim mirisima, mnogo ranije će doći do nestalih. Ono što još ističu, kao kritiku nadležnima koji su upravljali operacijama potrage u Jablanici i Konjicu, niko se ne može proglasiti mrtvim do trenutka dok tijelo nije pronađeno.

 

Izvor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno