Zenica

FOTO: Eko akcija “Za čisto korito rijeke Bosne”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekli vikend (19. i 20.10.2024. godine) članovi Interventne Spasilačke Službe Zenica su iskoristili lijepe vremenske uslove i realizovali prvu fazu projekta “Za čisto korito rijeke Bosne”.

Projekat se realizuje uz podršku Gradske uprave Zenica Sektora za ekologiju i komunalne poslove.

Cilj i prijedlog Projekta ISS Zenica je da se kroz realizaciju projekta “Za čisto korito rijeke Bosne” poveča nivo svijesti kod osnovnoškolskog uzrasta o posljedicama korištenja plastičnih vrećica u općine Zenica i ZDK i očistiti obale rijeke Bosne u gradu.

Istraživanja su pokazala da je edukacija najefikasnija u ranom periodu odrastanja i da naučeno u tom periodu ostaje za čitav život. Zato je važno da se upravo ovoj populaciji ukaže na štetnost upotrebe plastičnih vrećica, kako bi na vrijeme počeli koristiti papirne vrećice.

Vještinama i specijalistickom opremom članova Interventne spasilačke službe želimo iskoristiti na otklanjanju velikih nanosa stabala drveća i smeča na kule Dervenog mosta na Bilmišću I time
osloboditi kule i obezbjediti siguran protok rijeke Bosne kako nebi došlo do izlijevanja u vrijeme povečanog vodostaja i drugih vanrednih situacija na navedenoj lokaciji

U ovoj fazi projekta uz prisustvo I podršku velikog broje građana koji su posmatrali radove sa obala rijeke Bosne, uz korištenje specijalističke opreme i vještina spasilaca ISS Zenica, uklonjena su velike količine nanesenih stabala i smeca sa kula Drvenog mosta

Na drugoj lokaciji na obalama rijeke Bosne na Uscu Babine rijeke (Musala) drugi tim naših članova je radio na čišćenju, sjeći I uklanjanju rastinja na obalama rijeke Bosne gdje su bila obale potpuno zarasle u rastinju.

Zahvaljujući izuzetno lijepom vremenu i angažovanju naših članova planirani cilj projekta u prvoj fazi je u potpunosti ispunjen dok će druga faza sa ucenicima osnovnih skola biti realizovana u narednim danima.
Zahvaljujemo se svim clanovima ISS Zenica kao i volonterima koji su dali izuzetan trud I zalaganje I ucestvovali u ovoj eko akciji.

“Postoji odličan učitelj, ako ga razumijemo; ato je priroda”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno