Info

U FBiH počinje imunizacija protiv gripe: Vakcina je besplatna, evo koje su prioritetne grupe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je određenu količinu četverovalentne inaktivirane vakcine protiv sezonske gripe i distribuirao je po kantonima u Federaciji BiH.
Kao i dosadašnjih godina vakcina je je besplatno dostupna za imunizaciju prvenstveno zdravstvenih radnika u Federaciji BiH.

Također, određena količina ove vakcine besplatno je dostupna za svo zainteresirano stanovništvo koje spada u prioritetne grupe za imunizaciju protiv sezonske gripe, a to su: osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe te institucijama za njegu hroničnih bolesnika, kao i radnici u domovima za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika. Potom osobe s hroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebno oboljenjima srca i pluća, djeci sa oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, hronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama te trudnice.

U slučaju da se osoba, za koju se preporučuje imunizacija, zbog svog zdravstvenog stanja ne može vakcinisati (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu vakcinisati osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.).

Određene količine vakcina protiv gripe omogućavaju i kantonalni zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Imunizacija protiv sezonske gripe u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH počinje od 28. oktobra 2024. godine.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u ponedjeljak, 28. oktobra otvara svoja vrata i poziva zainteresirano stanovništvo, posebno osobe starije životne dobi i osobe s hroničnim bolestima, da se vakcinišu protiv sezonske gripe.

Svi zainteresirani mogu se vakcinisati svaki dan u periodu od devet do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, u obje organizacijske jedinice.

S obzirom na ograničenost u dostupnoj količini, termin za vakcinaciju poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi povoljnih za širenje respiratornih infekcija:

– Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH – Organizacijska jedinica u Sarajevu – Titova 9 (Ambulanta za nadzor zdravstvenog stanja, 033/564-639).

– Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH – Organizacijska jedinica u Mostaru – Vukovarska 46 (Ambulanta za nadzor zdravstvenog stanja, 036/382-106).

Imunizacija protiv gripe u Federaciji Bosne i Hercegovine će trajati do isteka zaliha vakcina.

Za više informacija o imunizaciji protiv gripe obratite se svom domu zdravlja, nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo ili ambulantama Zavoda za javno zdravstvo FBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno