Ljudi

Preminuo bivši golman Čelika i legenda Hajduka Tonči Gabrić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tonči Gabrić, legendarni golman Hrvatske, koji je karijeru u seniorskom timu počeo upravo u Zenici, 1984. godine, preminuo je danas u 63. godini, u Splitu.

Karijeru je počeo u RNK Splitu, a kasnije je branio za Solin, Čelik, Hajduk, Pazinku, PAOK i Rijeku.

Ze zenički klub branio je od 1984. do 1987. godine.

Od 1994. do 1999. bio je drugi golman reprezentacije Hrvatske iza Dražena Ladića (upisao je devet nastupa).

Dugo je radio kao trener golmana, između ostalog i u Hajduku i u reprezentaciji Zambije, gdje je išao s Aljošom Asanovićem.

– Nastupio je za Hrvatsku u prvoj službenoj utakmici ikad od osamostaljenja, 17. oktobra 1990. godine, u kojoj je Hrvatska slavila s 2:1. Odbranama se ponajviše istaknuo tokom nastupa Hajduka u Ligi prvaka u sezoni 1994/1995, kada je bio možda i najbolji igrač ekipe – piše Index.

Karijeru je završio 1999, a na golu Hajduka naslijedio ga je Stipe Pletikosa. Za Hajduk je imao ukupno 187 nastupa u službenim utakmicama.

U sezoni 1996/97 osvojio je Hajdučko srce, nagradu koju Torcida dodjeljuje za najborbenijeg i najpožrtvovnijeg igrača.

Rođeni Splićanin je profesionalnu karijeru počeo u Solinu. Potom je preselio u zenički Čelik, a prvi put je stao na gol Hajduka tokom 1987. i 1988. godine. U drugom navratu je za Hajduk branio od 1994. do 1999. godine kada je i okončao nogometnu karijeru. Između dva boravka u Hajduku još je bio član Rijeke, PAOK-a i Pazinke.

Za hrvatsku reprezentaciju je skupio devet nastupa, a branio je i na povijesnoj prvoj reprezentativnoj utakmici, ogledu u Zagrebu protiv Sjedinjenih Američkih Država. Dugo vremena je bio prva rezerva Dražena Ladića u hrvatskoj reprezentaciji. Jedno vrijeme je radio i kao trener golmana u Hajduku.

Tonči Gabrić (Split, 11. 11. 1961. – Split, 28. 10. 2024.), jugoslavenski i hrvatski nogometni golman. Gabrić je seniorsku karijeru započeo u Čeliku iz Zenice, da bi ju potom nastavio u Rijeci, grčkom PAOK-u i Hajduku. Njegov sin Drago također je profesionalni nogometaš.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno