Info

Foto: I Zeničani na Igmanu na manifestaciji Odbrana BiH-Igman 2016

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

I Zeničani na Igmanu  na manifestaciji Odbrana BiH-Igman 2016 – Na planini Igman kod Sarajeva, održana je Centralna manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2016“.

Šesnaesta Manifestacija počela je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Na Igmanu se našlo i oko 110 Zeničana, koji su organizovano došli sa  dva autobusa i koje je obezbjedila 7.Muslimanska viteška oslobodilačka brigada iz Zenice.

Inače, 7.Muslimanska je bila organizator i predstavljala je 3.Korpus Armije BiH.

Tako su se na današnjoj smotri ispred 3.Korpusa bili borci iz Donjeg i Gornjeg Vakufa, Bugojna, Busovače, Žepča, Zavidovića, Kaknja, Vareša, Travnika, Novog Travnika i Zenice, kako nam je rekao Vahid Isaković, sekretar Udruženja u 7.Muslimanskoj brigadi.

Gosti 3.Korpusa bilo je oko 250 boraca i drugih gostiju, koji su bili smješteni organizovano na svom taboru, gdje su bili posluženi doručkom sa roštilja, kafom, čajem, sokovima, vojničkim grahom i sendvićima.

Vrijedni organizatori, na čelu sa Amirom Kuburom, bivšim komandatom sedme i predsjednikom Udruženja 7.Muslimanske brigade, Vahidom Isakovićem, sekretarom Udruženja, Feridom Haseljićem, predsjednikom UO Udruženja, Nihadom Ćatićem i drugim vrijednim momcima, učinili su sve da se svi gosti osjećaju lijepo i ugodno na ovoj manifestaciji.

Među gostima 7.Muslimanske viteške oslobodilačke brigade bili su braća Zuhdiju i Ahmeda Adilovića, muftiju travničkog, Munira Isakovića, predsjednika kantonalnog ZDK Udruženja invalida, generalaNehrua Ganića i mnoge druge. Muftija Adilović se i obratio prisutnim sa prigodnom besjedom.

Potom se organizovano krenulo na polaganje cvijeća na šehitluke i spomen-obilježja na Igmanu (Grkarica, Veliko polje, Mrazište i Brezovača), autobusom do Ratne džamije na Igmanu, gdje je u musali klanjan džuma-namaz i proučena šehidska dova uz prisustvo nekoliko hiljada vjernika i bivših boraca.

Danas je služena misa zadušnica poginulim katolicima, pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH i parastos pripadnicima Armije i MUP-a pravoslavne vjere.

Nakon toga vratilo se autobusima na Veliko polje na Igmanu gdje je održan defile bivših pripadnika Armije BiH iz svih Korpusa i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Prisutnim su se obratili ministri Muharem Fišo (kanton Sarajevo) i Salko Bukvarević, predsjednik Organizacionog odbora,  ratni komandant 1.Korpusa ARBiH i predsjednik Udruženja generala, Vahid Karavelić i drugi.

Između ostalog istaknuto je da se i ovogodišnjom 16.tradicionalnom manifestacijom, sjećamo svih šehida i poginulih boraca BiH i odajemo počast našim poginulim za njihovu neizmjernu ulogu u odbrani BiH.

Manifestacija je okupila na hiljade prisutnih patriota, bivših boraca i članova njihovih porodica, gostiju, te brojne predstavnika vlasti.

Ovom dvodnevnom manifestacijom odata je počast šehidima i poginulim borcima, koji su dali živote za odbranu BiH i da bi sačuvali ideju jedinstvene i multietnične BiH.

Od 16 sati upriličen je kulturno-umjetnički program uz patriotske pjesme i sportske aktivnosti za mlade.

Podjeljeno je više hiljada porcija vojničkog graha, dok su se organizatori pobrinuli i za prisustvo neophodnih ekipa hitne pomoći, cisterni sa vodom, vatrogasaca i policije.

Tekst i foto galerija E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno