Info

A ide zima…: Ima li Vlada FBiH strategiju razvoja i očuvanja energetskog sistema, je li odgovornost samo na rudnicima?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić ove sedmice posjećuje rudnike širom Federacije Bosne i Hercegovine u kojima traži od uprava bolju produktivnost. Radi li se o dijelu strategije razvoja i očuvanja energetskog sistema u FBiH ili se odgovornost za proizvodnju električne energije fakturiše samo rudnicima?

– Obično sam kritičan prema potezima Vlade FBiH kada je u pitanju elektroenergetski sistem, ali ovaj put smatram da se radi o dobrom potezu. Situacija je jasna, ako nema uglja, nema ni struje, a pred nama je zima.

Mora se znati da je prepolovljena proizvodnja uglja u FBiH i nužno je reagovati, insistirati na znatno većoj produktivnosti rudnika. Naravno, rudare treba adekvatno plaćati za njihov rad – kaže za Faktor Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.

Smatra kako je i pored trendova u Evropi, proizvodnja uglja temelj elektroenergetskog sektora u BiH.

– Ne znam da li je to dio strategije Vlade FBiH. Bilo je nekih strateških planova kada je u pitanju proizvodnja električne energije, pitanje je da li su realizovani i u kojoj mjeri.

Vlada FBiH mora restruktirati rudnike, to je imperativ. S druge strane, bez obzira na to što bi za nekoliko godina trebala početi naplata taksi za emisiju CO2, nama u BiH i dalje će, sve do tamo 2025. godine, rudnici, odnosno termoelektrane, biti stub sistema – ističe Bičakčić.

Naravno, to ne znači da ne treba razvijati planove čime ćemo to zamijeniti jednog dana termoelektrane, podvlači on.

– Vlada FBiH je digla ruke od Bloka 7 TE Tuzla, a ja da se pitam, ja bih ga napravio. Mislim da nije dovoljno očekivati da će nam obnovljivi izvori energije, sunce i vjetar biti adekvatna zamjena za termoelektrane.

Mora se naći alternativa. Zašto ne razmišljati o izgradnji malih nuklearnih elektrana, Japanci su razvili veliki posao u vezi s tim – izjavio je Bičakčić.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno