Kultura Ljudi

Afan Abazović održao predavanje „Moja priča vodiča“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć, 25.7.2024.godine, u Zenici je, u Gradskoj biblioteci, upriličeno prigodno predavanje na temu „Moja priča vodiča“. Predavač je bio Afan Abazović, certificirani turistički i planinarski vodič.

Predavanje je pračeno i usklađeno sa desetinama fotografija emitovanih na ekranu za posjetioce.

Opisivao je detaljno svoj put kroz turizam sa naglaskom na Zenicu.

Još kao dječak, kako reče u uvodu Afan, je s roditeljima počeo obilaziti svoju domovinu i otkrivati njene ljepote. To je, kaže, u njemu probudilo interes za istraživanje kulturne baštine ali i želju da je podijeli s drugima.

– Moja ljubav prema turizmu nije nastala iz trenutnih trendova ili očekivanja da se bavim turističkim poslom u popularnim destinacijama, pojašnjava Afan. Ona je duboko ukorijenjena u mom djetinjstvu i porodičnom okruženju koje me podsticalo da istražujem ljepote Bosne i Hercegovine, bez obzira na to koliko popularne ili tradicionalne one bile -, kazao je, između ostalog, Abazović.

U toku studija na zeničkom Pravnom fakultetu, Afan je honorarno radio kao turistički vodič za lokalnu putničku agenciju i putovao Evropom s turistima iz Zenice. Prije četrnaest godina okrenuo je ploču i kroz svoj grad počeo voditi strane gošće.

U međuvremenu je pročitao brojne knjige i prošao brojne obuke za turističke radnike. Proveo brojne grupe što stranaca, što Bosanaca i Hercegovine iz drugih gradova kroz svoj grad. I za same Zeničane je organizovao šetnje kroz socijalističku arhitekturu, a u toku pandemije Covid-19 putem svoje Facebook stranice organizovao čak i online ture uživo sa gradskih ulica.

Šetnje gradskim ulicama Afan često zamjenjuje planinskim stazama kojima se uspinje na vrhove bosanskih ljepotica poput Mahnjače, Huma, Lisca, Vlašića… Osnovao je obrt pod nazivom Afantour, koji je kasnije, na nagovor prijatelja, preimenovao u Bosnolog – prvi i za sada jedini obrt planinarskog vodiča u Zenici – u okviru kojeg organizuje različite planinarske ture: lagane šetnje, srednje teške ture do planinskih vrhova, kao i zahtjevnije avanturističke staze za iskusnije planinare.

Planine i druga prirodna bogatstva u okolini Zenice, kulturno-historijsko naslijeđe i industrijsku baštinu grada Afan smatra glavnim adutima Zenice za dalji razvoj turizma.

-Tu je, također, i element iznenađenja, jer je to grad, koji je potpuno nepoznat turistima, a to može itekako iskoristiti -, kaže on.

Te adute Afan želi još više promovisati kako bi u svoj grad privukao što više gostiju:

-Nadam se da će grad u narednih deset godina postati prepoznatljiva turistička destinacija koja će privlačiti veliki broj posjetilaca iz različitih dijelova svijeta-.

Osim na nadogradnji vlastitih vještina i znanja u oblasti turizma, Afan planira raditi i na unapređenju promocije kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine putem društvenih mreža i osmišljavanja novih aktivnosti.

“Grad fabrika”, najpoznatiji po Željezari i zagađenom zraku, Zenica, vjerovatno nije prvo mjesto koje biste poželjeli posjetiti u Bosni i Hercegovini. Ali zeničko socijalističko lice i priroda koja je okružuje postaje sve zanimljivije za turiste, čemu doprinosi i jedan mladi entuzijastični turistički vodič.

Govorio je kako je bio u UG Vedro, ali je posljednjih nekoliko godina osnovao „Azimut 135“.

Na kraju predavanja je istakao:

-Bilo mi je veoma ugodno i interaktivno, sa dragim ljudima koji su odvojili nešto više od jednog sata pa da dođu i poslušaju moje predavanje. Zahvalio je i direktoru Gradske biblioteke, Nerminu Ormanoviću na ustupljenom prostoru i saradnji.

E.Imamović

Foto E.Imamović/arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno