Ljudi

Aida Halać

Aida Halać
Aida Halać
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aida Halać, 23-godišnja Zeničanka po prvi put se borila u kavezu  – Evropska kick box ISKA i IBF prvakinja slavila u Švicarskoj – Zeničanka Aida Halać, 23-godišnja svestrana sportašica, aktuelna evropska kick box ISKA (International Sport Kickboxing Association) i IBF (Internationaln Box Federation) boks prvakinja po prvi put se borila u oktagonu (kavezu) i ostvarila pobjedu. U Dietikonu u Švicarskoj savladala je Leilu El-Akab, Švicarkinju arapskog porijekla nokautom u trećoj rundi.

Članica KBS “Lotos” iz Tuzle u borbi u kategoriji do 57 kg po K1 pravilima International Sport Kickboxing Association (ISKA) savladala je osam kilograma težu protivnicu tehničkim nokautom u posljednjoj, trećoj rundi.

12348569_1236207123059904_1302782504_n“Poziv sam dobila deset dana prije meča, i u dogovou sa trenerom pristala, jer borba kao ova je veliki plus u iskustvu. Jer, djevojka je puno duže u ovim vodama od mene. Također, nisam radila u svojoj kategoriji nego do 57 kg, ja sam naravno imala kilazu na dan borbe 52 u kojoj i inače nastupam. Nismo išli s nekim jakim imperativom pobjede, više kao da odradimo na takvoj jednoj gali meč koji će mi biti kao jači sparing, jer se sada pripremam za meč u Berlinu krajem januara gdje radim u svom polju- boksu. Ovo je do sada ubjedljivo najjača moja protivnica, i drago mi je da sam uspjela da zabilježim pobjedu”, izjavila je Aida Halać.

Ona je objasnila da je presudila treća runda kad je i njena protivnica odustala, nakon nekoliko serije udaraca koje joj je zadala.

“Naravno uvijek može i bolje al sam dosta zadovoljna ovim sto sam pružila. Ono što mi je dosta imponovalo je to da je njen tim prišao mom treneru i meni sa puno komplimenata, što pokazuje da mi radimo na jednom velikom nivou, samo što nismo tako podržani. Nadam se da je sad trenutak kad ćemo zaintrigirati neke sponzore. I ovo kao i rezultati do sada je isključivo plod mukotrpnog rada i osoba kojoj najvise mogu da zahvalim je moj trener SI-FU Fuad Bahić, koji bez obzira na sve neuslove, marljivo planira i organizuje moj put prema ringu. Puno ljudi bi pokleknulo jer početci su jako jako teški, a ja sam još na početku, i zahvaljujući Bogu i tom čovjeku tabam jako čvrsto svoj put.

Aida Halać sa Leilom El-Akab
Aida Halać sa Leilom El-Akab

Iskoristila bih ovu priliki da se zahvalim kolegama iz našeg kluba KBS „Lotos“, zatim hvala na podrsci poliklinici Azabagic i Hemolak Tuzla, te kolektivu Fakulteta za tjelesni odgoj i sport”, istakla je Aida Halać koja je dodala da će ostavljati srce u ringu “i za moju Bosnu, i Zenicu i Tuzlu, a nadam se da ću imati u budućnosti baš feedback podrške”.

Aida Halać svestrana je sportašica. Nekadašnja nogometna reprezentativka naše zemlje, “prebacila” se svojevremeno na borilačke sportove te u kratkom vremenu postala evropska zvjezda u profesionalnom boksu i kick boxu.

Aida je prvo 29.marta prošle godine u Sarajevu postala evropska profi boks prvakinja po pravilima IBF-a savladavši Mirelu Barudžić iz Novog Pazara, a nepunih mjesec dana kasnije, tj. 26. aprila u Cirihu (Švicarska) i profesionalna prvakinja Starog kontinenta u lakoj kategoriji do 54 kg u kick boxu po K1 pravilima (ISKA) nakon što je klasičnim nokautom u prvoj rundi pobijedila Švicarkinju Corinnu Widmer.

Iako je bila uspješna u nogometu kojeg je trenirala punih osam godina, igrala za zenički Čelik i U-19 reprezentaciju BiH, ali i dva puta nastupila za našu najbolju vrstu u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj, prije četiri godine se odlučila okušati u boksu. Ispočetka je to bilo amaterski, a trenirala je sa bokserima Čelika.

Obzirom da je prevagnula ljubav prema borilačkim sportovima preselila je u Tuzlu gdje je upisala Fakulteta za sport i tjelesni odgoj (trenutno je na trećoj godini) i počela trenirati kod trenera Muradifa Salkića iz Slobode. Nakon toga je prešla kod Fuada Bahića iz Kung fu wing chun school “Lotos”, trenera koji je postao master of martial arts.

M. DAJIĆ/Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno