Ljudi

Aldinu Hajdareviću transplatirano srce: Hvala porodici donora jer mi je omogućila novi život

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalno ministarstvo zdravstva i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas su održali zajedničku press konferenciju, a povod je prije nekoliko sedmica uspješno obavljena prva transplantacija srca u Bosni i Hercegovini.

Transplantacija srca urađena je 44-godišnjem Aldinu Hajdareviću, nakon što je Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica uspješno obavila novu eksplantaciju organa sa moždanog mrtvog donora, u dobi od 21 godine, čija je moždana smrt dijagnosticirana 3. augusta.

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, uradio je tim ljekara KCUS-a, na čelu sa prof. dr. Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju, pod vođstvom dr. Osmana Hadžiosmanovića.

Novo poglavlje

Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac kazao je kako je uspješnom transplantacijom srca otvoreno novo poglavlje u radu transplantacijske medicine u Bosni i Hercegovini.
– Želim čestitati Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na uspješno obavljenoj prvoj transplantaciji srca čime je otvoreno novo poglavlje u razvoju transplantacijske medicine u Federaciji BiH. Pacijentu Aldinu Hajdareviću želim dobro zdravlje i da čuva novo srce. Također, želim istaknuti da sve to ne bi bilo moguće bez prethodnog rada tima Kantonalne bolnice Zenica, najuspješnije donatorske bolnice u FBiH koja je u proteklih deset godina ostvarila značajne rezultate. Hvala i zdravstvenim profesionalcima koji su sudjelovali u transplantacijskom programu. Posebnu zahvalnost i poštovanje upućujem porodici donora, koji su svojom plemenitom i nesebičnom odlukom o doniranju organa drugima podarili novi život – kazao je Rimac.

Prema riječima ministra, prva transplancija srca u FBiH označila je početak novog transplantacijskog programa koji će građanima omogućiti pravovremenuo, kvalitetno i uspješno liječenje.

– Pokretanje programa transplantacije srca rezultat je višegodišnjeg rada na edukaciji zdravstvenih profesionalaca i osiguravanja uvjeta neophodnih za njihovu nesmetanu provedbu, tj. uvjeta prostora, opreme i kadra što je u konačnici i rezultiralo urađenom prvom transplantacijom srca u KCUS-u. Razvoj transplantacijske medicine jedan je od prioriteta Federalnog ministarstva zdravstva i kliničkih centara. Pozivam građane da ne bježe od doniranja organa, a sve zdravstvene ustanove da promovišu doniranje organa jer bez toga nema ni uspješnih transplantacija – dodao je Rimac.

Prof. dr. Sabina Prevljak, v. d. direktorice Dijagnostičkih disciplina KCUS-a, kazala je kako je transplantacija srca historijski uspjeh za bh. zdravstvo i najveći uspjeh koji su postigli do sada.
– Zahvaljujem predanom radu KCUS-a i Federalnog ministarstva zdravstva bez čije pomoći ne bi bilo transplantacijske medicine. Posebnu zahvalnost dugujemo prof. dr. Nerminu Granovu sa Klinike za kardiohirurgiju koji je prepoznatljivo ime u svijetu kardiohirurgije i koji je uložio ogroman trud u ispunjavanju preduvjeta za ovako zahtjevan zahvat. Ipak, najveća zahvalnost pripada roditeljima donora koji su nesebično u svom bolu, zbog velikog gubitka, pružili priliku za jedan novi početak i novi život – istakla je Prevljak.

Prof. dr. Nermir Granov, kazao je kako je on samo jedan mali točak u velikoj kompoziciji koja je učestvovala da bi se uradila transplantacija srca.

– Otprilike 800 profesionalaca je tokom prethodnih šest godina učestvovalo, kroz svoje analize, bilo da se radi o pravnim, ekonomskim ili medicinskim. To je bila kompletna logistika od materijalne, kadrovske opreme, koja je bila potrebna da se svede u jednu nit da bi se mogla izvesti ova operacija. Operacija je samo završni čin, ali prije toga je bilo jako puno posla od ministarstva jer ovo je praktično operativni program koji je od skice doveden do toga da on može uspješno funkcionisati – rekao je Granov.
Granov je istakao kako je transplantacija srca dosta specifična, jako senzibilna i osjetljiva i i kao takvu i mi smo je, kako je dodao, i kada je urađena, čuvali u tajnosti.

– Naš put je krenuo 2018. godine sa kolegama iz Slovenije koje moram istaći jer bez njihove podrške, u smislu edukacije, supervizije, ne bi bilo moguće – naveo je Granov.

Prave patriote

Granov je naglasio da su u junu 2022. godine ispunili sve uvjete i dobili dozvolu da mogu izvoditi transplantaciju srca, ali da to nije urađeno sve do sada jer nije bilo donora.

– Zato bih iskoristio priliku da se zahvalim porodici jer to su prave patriote kada vi kao pojedinac u najtežem trenutku, kada izgubite nekoga ko vam je najdraži, u svojoj sredini pomognete da spasite nekoliko života. Mislim da to treba da bude poruka svima koji živimo u našoj državi – poručio je Granov.

Pacijent Aldin Hajdarević, koji je dobio novo srce, kazao je kako je u KCUS došao teško bolestan i da se nije mogao kretati.

– Dobri doktori su mi predložili da uradim, pumpa se to kaže, i ja sam pristao. U međuvremenu, nedjelja je bila, javio se donor i sve je otišlo u drugom smjeru. U utorak sam već prohodao. Pun sam emocija, ali se dobro osjećam od prvog dana. Sedam dana sam bio na intenzivnoj njezi sa dobrim doktorima i sestrama i oni su svi super. Ostalih sedam dana proveo sam na odjelu gdje mi je također bilo dobro, a danas sam ih pitao – da li bih još mogao ostati, tako mi je bilo dobro i to govorim iz duše. S porodicom donora sam razgovarao i u narednim danima ćemo se susresti kako bih se zahvalio jer su mi omogućili novi život – kazao je Hajdarević.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno