Zenica

AMZ-u Radnička nagrada Pravda i solidarnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

AMZ-u Radnička nagrada Pravda i solidarnost – Povodom dodjele Radničke nagrade Pravda i solidarnost za 2015. kompaniji ArcelorMittal Zenica, razgovarali smo sa prvim čovjekom sindikata ove kompanije  Zuhdijom Kapetanovićem. On kaže da je odluka da Radnički media servis za Zapadni Balkan dodjeli nagradu kompaniji ArcelorMittal Zenica potpuno opravdana i prijeko potrebna kako bi se javnosti pokazalo da u BiH postoje kompanije koje ulažu veliki trud kako bi se istakle u poštovanju prava radnika u svim aspektima.

Kompanija ArcelorMittal Zenica zaista u potpunosti poštuje prava radnika i sve obaveze prema njima čak i više od toga“, izjavio je za Radnički media servis za Zapadni Balkan Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata ove kompanije.

On je potpuno zadovoljan kako se menadžment kompanije odnosi prema pravima radika i kaže da to može biti primjer mnogima ne samo u BiH već i u regionu. Sve ono što je propisano zakonom i ugovorima se u potpunosti poštuje i radnici ArcelorMittal Zenica su svjesni da rade u kompaniji koja snažno poklanja pažnju radničkim pravima i njihovom poštivanju, kaže čelnik Sindikata ArcelorMittal Zenica Zuhdija Kapetanović.

„To što je ArcelorMittal Zenica kao kompanija dobitnik nagrade Radničke nagrade pravda i solidarnost za 2015., smatramo zaista opravdanim jer ova kompanija u potpunosti zaslužuje. Mislim da je vrijeme da se javno ukaže na kompanije koje svojim radnicima pružaju sigurnost i prava te da ih se izdvoji iz mora onih koji krše prava radnika. Zato podržavam i princip da se dodjelom Radničke nagrade stvori svijest u javnosti o kompanijama i poslodavcima koji vode računa i brigu o svojim radnicima jer će na taj način biti odaslana i vrlo važna u ovim vremeima – poruka svima u društvu da takve kompanije morau imati puno, puno veću podršku opće društvene zajednice“, rekao je čelnik Sindikata ArcelorMittal Zenica.

„Od 2008. kad je pokrenuta integralna proizvodnja, obezbijeđene su redovne plate, a kompanija je regulisala i uplatila sve zaostale obaveze i doprinose prema radnicima, što je u ovim vremenima, pogotovo ako imamo u vidu krizu, zaista uspjeh. Plaće u ArcelorMittal su redovne i iznose oko 1000 KM što je iznad prosječne plate u BiH i iznad prosjeka u kompanijama koje se bave proizvodnjom. Ono što treba posebno istaći jest da ArcelorMittal Zenica redovno plaća sve naknade za noćni rad, minuli rad te za otežane i teške radne uslove. Topli obrok iznosi 8,52 KM, a kompanija plaća i prevoz radnicima koji su udaljeni više od 5 KM, što je rijedak slučaj u BiH“, ističe predsjednik Sindikata ove kompanije.

On je, kao prvi čovjek koji zastupa sve radnike u ovoj kompaniji, vrlo zadovoljan odnosom menadžmenta sa sindikatom a stalni dijalog u interesu radnike se konstantno unapređuje na obostrano zadovoljstvo.

Kapetanović posebno ističe brigu i zalaganja koja kompanija ArcelorMittal Zenica pokazuje kad je u pitanju zaštita na radu i ističe da im u tome nema premca u državi.

„Arcelor Mittal Zenica zaista je jedan od vodećih primjera u BiH kad je u pitanju briga za radnika u smislu zaštite na radu. Kompanija posebno poklanja pažnju tom pitanju i zaista mnogo ulaže. Valjda smo jedina kompanija koja je radnicima obezbijedila čak i dioptrijske zaštitne naočale a da ne govorimo da su maksimalno obezbijeđeni svi elementi zaštite na radu za radike što je u ovoj djelatnosti od posebne važnosti i zato je sigurnost radnika zaista na najvećem maksimalnom nivou sa povredama ili nesrećama koje su svedene na najveći mogući minimum“, navodi prvi čovjek radnika zaposlenih u ArcelorMittal Zenica.

ArcelorMittal Zenica upošljava 2412 radnika u stalnom radnom odnosu. To znači da praktično 10.000 ljudi živi od ove kompanije a indirektno, kad uračunamo podatke kooperantima i saradničkim kompanijama, ArcelorMittal Zenica bukvalno doprinosi za 40.000 ljudi, što je za grad Zenicu i kanton od nemjerljive važnosti.

Kapetanović kaže da posebno treba istaknuti stalnu i obilnu pomoć koji ArcelorMittal Zenica kao kompanija pruža lokalnoj zajednici. Od pomoći za škole, vrtiće do ostalih vidova pomoći a u 2014 je u jedan projekt pomoći lokalnoj zajednici – Pomoć postradalima od katastrofalnih poplava, uloženo čak pola miliona KM.

Obzirom da je djelatnost kompanije vrlo zahtjevna, Kapetanović se ponosi s činjenicom da je njegova kompanija vodeći investitor u projekt zaštite životne sredine i stalna ulaganja koja omogućuju da se u najvećoj mogućoj mjeri smanje efekti kakve imaju ovakvi vidovi industrije. Na žalost, mislim da ta ogromna ulaganja u zaštitu životne sredine i zaštitu okoliša nisu dovoljno vrednovana i fokusirana.

Radnički media servis za Zapadni Balkan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno