Nogomet

Barbarez: Neki nisu ni svjesni koliko mogu; Katić: Prestanite s podjelama, svi su ovdje svojom voljom, u 2024. je to apsurd

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana je press konferencija pred duel A Lige nacija protiv Mađarske.

Nakon poraza od Njemačke 1:2 u petak, Zmajevi su se okrenuli pripremama za narednu utakmicu koja ima veliku važnost za nastavak takmičenja.

Prvi se prisutnim obratio selektor Sergej Barbarez naglasivši očekivanja i zdravstveno stanje igrača pred meč:

“Ključna je utakmica možda za naše međusobne duele i tabelu. Opet se vraćamo na ono da treba biti realan. Pokušat ćemo sve da izborimo pozitivan rezultat, treba pripremiti momke, razmisliti šta igrati, a onda na megdan. Radujem se da imamo šansu da napravimo iskorak. Zdravstveni bilten je uredan. Malo smo umorni poslije prve utakmice, ali ima vremena za odmor, bit ćemo spremni.”

Na konstataciju da je ekipa djelovala mnogo bolje s četiri vezna igrača po formaciji, Barbarez je govorio da to u praksi nije baš tako:

“Kako ćemo igrati na ispadanje Ermedina vidjet ćemo. Nismo igrali s četiri vezna protiv Njemačke, igrali smo s tri. To znači da dobro trčimo. Tri klasična vezna. Volim dosta spominjati Atalantu, kad njih gledate znate da su tri zadnja, ostalo ne znate ništa. To jeste cilj, da igramo presing, da trče, da se orijentišemo prema igračima, a onda je sistem nebitan.”

Postavljeno je pitanje o kreativnom dijelu reprezentacije, potencijalnom nastupu Harisa Hajradinovića, ali i statusu Seada Kolašinca zbog ranijeg izlaska s terena. Barbarez je rekao sljedeće:

“Nerado pričam o imenima i igračima, to je stvar ukusa. Bilo je i skandiranja imena. Radi se o cjelini, timu i zajedničkom uspjehu. Od našeg utiska zavisi koji će igrači igrati, a ne da li se meni neko sviđa ili ne. U fazi smo stvaranja, više se orijentišemo prema protivniku, pogotovo kad su u pitanju velesile. U utakmici se onda traže volja, želja, odnos s navijačima. Najvažniji momenat je stabilnost, kad budemo to osjećali protiv svega, onda ćemo raditi na tom kreativnom momentu, kad neko nekog ‘zalomi’ i centrira. Zagrebali smo na površini potencijala. Neki nisu svjesni koliko mogu i šta znaju, ali treba vremena. Kolašinac je ok, imao je grčeve, ali mogu oni.”

Motivacija Barbareza ne dolazi od protivnika, svaka utakmica je posebna s pripremom i veoma važna:

“Utakmica protiv Njemačke možda jeste motiv više, meni nije. Nešto mi znači ali ne kao motiv više. To gledam kao jednu od osam velikih utakmica, tako će biti na svakoj. Za mene je utakmica protiv Mađarske teža mentalno. Doveli smo se u situaciju da imamo neku prvu meč loptu za treće mjesto, ali na kraju ćemo vidjeti kako to odraditi. Niko nije očekivao da će oni igrati protiv Nizozemske 1:1. Svako utakmicu gledamo posebno, kao neko finale.”

Mađarska novinarka postavila je pitanje da li je analizirana igra Mađarske protiv Nizozemske, odnosno šta selektor očekuje od Mađarske:

“Mađarska duže vrijeme pokušava da igra svoj stil s ovim selektorom. Nisu uzalud bili na Evropskom prvenstvu i odigrali prethodne kvalifikacije kvalitetno. Vidite i utakmicu protiv Nizozemske, rezultat igra ulogu. Imali su 18% posjeda lopte i to više niko neće gledati. Poštujem njihovu borbu za nacionalni dres.”

Nikola Katić je govorio o individualnoj i ekipnoj odbrani, odnosno kakvi su utisci nakon utakmice s Njemačkom:

“Mogli bi dosta pričati kako je to izgledalo. Mi smo imali analizu, shvatili smo gdje smo griješili, falilo je kod golova komunikacije i fokusa. Generalno smo zadovoljni, dosta je tu novih lica. Meni je peta utakmica s različiti partnerom u odbrani, ovaj put sa Sejom. To uzima mnogo više vremena nego u klubovima. Igrali smo agresivno, vidi se pomak, trčali smo više. Doveli smo Nijemce u nekim momentima pred pritisak gdje smo uz malo sreće mogli doći do pozitivnog rezultata. Na pravom smo putu, to će donijeti rezultat. Još uvijek gubimo, ali kroz budućnost će sve doći.”

Foto: N1
Jedinstvo i zajedništvo su ključ uspjeha. Katić je komentarisao konstataciju da se selektor prema igračima postavlja kao dodatni kapiten i saigrač:

“I kapiten, i prijatelj, i otac, ne samo selektor nego svi članovi stožera su tu za nas. Svi govore koliko vrijedimo, ulijevaju nam vjeru, samopouzdanje i sigurnost da smo na pravom putu. Kult reprezentacije se stvara od sitnih detalja na koje oni paze. Možda bi vam bilo smiješno kad bih sve nabrajao. Dosta te sitnice utiču na neku generalnu sliku i ono prema čemu težimo. Bolja je sinergija i komunikacija igrača, sve to dokazuje pravi put i da će to biti još bolje. Sitnice će stvoriti zajedništvo, povezati nas s navijačima. Bila je top atmosfera, hvala navijačima.”

Dodao je i šta očekuje protiv Mađarske, ali i da još uvijek nije zadovoljan defanzivom našeg tima:

“Očekuje nas dosta teška utakmica, igraju jako i defanzivno. Možda i teža od Njemačke jer imamo pritisak da ostvarimo neki pomak kao ekipa. Vjerujemo u kvalitete i da možemo napraviti iskorak. Nisam zadovoljan defanzivom kao pravi sportaš protiv Njemačke, primili smo dva gola, bio bih zadovoljan da je clean sheet. Ali kad pogledamo utakmicu u Nizozemskoj, sad je bilo bolje, ali još nije to to. Napredujemo, rad će nam donijeti bolje rezultate i veću stabilnost.”

Selektor Barbarez obećao je da, dok je on tu, neće biti egoizma ni manjka motiva u odnosu na protivnika. Svima će se pristupati maksimalno ozbiljno:

“Obećavam da nijedna utakmica neće biti drukčijeg motiva dok sam ja ovdje. Ko to ne bude radio, znat će šta ga slijedi. Gledajući njih, osjećam te segmente i brutalno sam zadovoljan kako rade i sprovode sve. Neke stvari ne štimaju, ali to se najbolje vidi protiv ovakvih protivnika. Da nije toga onda bismo bili na njihovom nivou. Nadamo se da idemo u tom pravcu da imamo neki nivo kao što je nekad bio. Cilj je da ta vratimo. Nije sve ni crno, može se dosta toga popraviti, počeli smo s komunikacijom i odnosom. Lično doživljavamo igrače misleći da je neko zaslužio više od nekog drugog. To ovdje neće biti, egoizam ne postoji.”

Nikola Katić je za kraj komentarisao držanje ruke na srcu svih igrača pri intoniranju himne. Poslao je poruku javnosti sa željom da se zaustave sve podjele i da se gleda zajedničko dobro:

“Bio sam iznenađen da pitanje nije ranije došlo. Te sitnice stvaraju kult reprezentacije. Volio bih da sad završimo tu priču za sva vremena. Svi smo ovdje svojom željom i voljom. Meni je apsurdno da se ljudi u 2024. godini dijele na jednu stranu, drugu stranu. Svi smo tu da doprinesemo boljitku ove reprezentacije i države bez obzira odakle dolazimo i na vjeroispovijest. Konačno trebaju prestati podjele. Dat ću primjer Jablanice i svega što se nažalost desilo, tih dana niko ne pita ko je, šta je, odakle je ko. Nisam bio ratne priče i prošlosti niti sam vezan za to, ali malo mi smeta što se to ispituje ko je stavio ruku na srce, da li je Hrvat, da li je Bošnjak ili katolik, pravoslavac, nebitno. Svi smo tu s jednim ciljem, istom voljom, željom i ljubavlju kako bi došli do nivoa do kojeg želimo.”

Meč je na rasporedu 14. oktobra od 20:45 sati na Bilinom Polju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno