Info

BiH među najsigurnijim zemljama prema Indeksu globalnog terorizma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvještaj Indeksa globalnog terorizma (GTI) pokazuje da je Bosna i Hercegovina, zajedno s drugim zemljama Balkana poput Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije, među rijetkim državama u svijetu koje su u protekloj godini bile bez ikakvog utjecaja terorizma. Ovaj podatak naglašava stabilnost i sigurnost u regiji, u suprotnosti s područjima poput Sahela u Africi, koja su postala nova žarišta terorističkih aktivnosti, gdje se bilježi skoro polovina svjetskih smrtnih slučajeva od terorizma.

Iako se globalni broj smrtnih slučajeva od terorizma povećao za 22% u 2023. godini, s najvišim brojem zabilježenim od 2017., terorizam u Evropi značajno opada. Na Zapadu je broj napada pao na najniži nivo u posljednjih 15 godina, a u 2023. godini zabilježeno je samo 23 napada, od kojih su većina zabilježena u Sjedinjenim Državama. Smrtni slučajevi u Evropi su minimalni – bilo je samo sedam u 2023., što je daleko manje u poređenju sa stotinama smrtnih slučajeva tokom terorističkih aktivnosti u 2016. godini.

Međutim, izvještaj upozorava na mogućnost budućeg rasta terorističkih aktivnosti, posebno u zemljama poput Njemačke i Belgije, gdje se bilježe znaci povećane latentne prijetnje. Ipak, Bosna i Hercegovina ostaje stabilna i sigurna, što je važno ne samo za unutrašnju sigurnost zemlje nego i za regiju Balkana, koja je tradicionalno bila osjetljiva na globalne sigurnosne promjene.

U globalnom kontekstu, terorizam i dalje predstavlja prijetnju, ali nije najsmrtonosniji oblik nasilja. Oružani sukobi, ubistva i samoubistva uzrokuju mnogo veći broj smrtnih slučajeva, no terorizam se izdvaja zbog svog emocionalnog i psihološkog utjecaja, što može izazvati značajne društvene i geopolitičke posljedice, čak i kada je broj žrtava relativno mali.

Globalni indeks terorizma (GTI) je sveobuhvatna studija koja analizira uticaj terorizma za 163 zemlje koje pokrivaju 99,7 posto svjetske populacije.

GTI izvještaj je izradio Institut za ekonomiju i mir (IEP) koristeći podatke iz Terrorism Tracker-a i drugih izvora. GTI proizvodi kompozitni rezultat kako bi se obezbijedio redovan rang zemalja o uticaju terorizma. GTI boduje svaku zemlju na skali od 0 do 10; gdje 0 predstavlja nikakav utjecaj terorizma, a 10 predstavlja najveći mjerljivi uticaj terorizma.

S obzirom na značajne resurse koje su vlade širom svijeta posvetile borbi protiv terorizma, važno je analizirati i agregirati dostupne podatke kako bi se bolje razumjela njegova različita svojstva. Jedan od ključnih ciljeva GTI-a je ispitivanje ovih trendova. Takođe ima za cilj da pomogne u informisanju pozitivne, praktične debate o budućnosti terorizma i potrebnim političkim odgovorima.

Autor: oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno