Biznis

BiH poželjna za dodjelu kredita, ali ne i za dolazak investicija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Početkom mjeseca agencije za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s i Moody’s Investors Service potvrdile su Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting B+, odnosno B3 sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting spada u neivensticijsku spekulativnu razinu, a što je potrebno za njegovo poboljšanje provjerio je kolega Goran Kutle.

Prema tumačenju burzovnog rječnika, kreditni rejting je element ocjene nečije kreditne sposobnosti, a u to ulazi ocjena osobnih karakteristika i ugleda te ekonomskih i financijskih prilika kreditoprimca ili u ovom slučaju države. A kada pogledamo moguće razine kreditnog rejtinga naša zemlja spada u donji dio ljestvice, daleko od najboljih, a opet ne ni najlošiji. Međutim, dobro je što je već neko vrijeme taj rejting stabilan, nakon poboljšanja od dobivanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

“Suštinski mi kontinuirano imamo blage ekonomske pomake i poboljšanja. Uspješno smo prebrodili period covida i posljednje krize. Tako da pozitivni izgledi za rejting BiH ostaju na snazi”, kazao je za RTV HB Admil Nukić, pomoćnik direktora za superviziju banaka Agencije za bankarstvo BiH.

“Mi imamo poziciju da se svi međunarodni krediti servisiraju u roku, jednostavno zato što je tako Zakon o Centralnoj banci definirao. Ono što se može reći je da bilo tko ako pozajmi novac BiH ili entitetima je osiguran za povrat jer se to primarno vrši iz prikupljenog neizravnog poreza ili PDV-a”, rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

U ocjeni kreditnog rejtinga BiH uvijek se navodi i kompleksna politička situacija koja donosi dodatnu neizvjesnost u ekonomsko okruženje. Pa se naša zemlja čini kao poželjna za dodjelu kredita, ali ne i za dolazak stranih investicija.

“Neko ublažavanje tenzija na političkoj razini bi sigurno dovelo i do poboljšanja investicijskog rejtinga. S druge strane potrebne su vrlo ozbiljne i duboke reforme u procesima približavanja EU, koje će dovesti do povoljnijeg ekonomskog ambijenta”, dodaje Nukić.

U usporedbi sa zemljama u okruženju koje jesu u Europskoj uniji ili imaju kao i mi ambiciju ulaska, naš rejting je usporediv s Albanijom i Crnom Gorom, dok za drugim zemljama zaostajemo. A da bi se dogodilo poboljšanje rejtinga i investicija, vladajuće stranke moraju poraditi na imidžu zemlje prema vani i stvaranju bolje poslovne klime unutar zemlje.

“Poslovni ambijent je loš. Kao takav je ocijenjen i od američke administracije. To sve s jedne strane odbija bilo kakve investitore. A oni koji žive i rade ovdje, navest ću primjer investitora iz Austrije koji je zahvaljujući malom pogonu u Sanskom Mostu preselio kompletnu proizvodnju iz Austrije u Sanski Most i radi auspuhe za skupe automobile, takve dobre primjere ne koristimo. Ne koristimo te ljude da oni budu naši ambasadori u poslovnom svijetu okruženja“, zaključuje Pavlović.

Dodajmo kako su agencije Standard & Poor’s i Moody’s Investors Service uradile i procjenu kreditnog rejtinga oba entiteta. I kod Federacije je on na razini države, dok je prema Standard & Poor’s kod Republike Srpske za nijansu lošiji.

Izvor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno