Biznis

BiH traži novi kredit od MMF-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina tražit će novi kredit od Međunarodnog monetarnog fonda za podršku budžetima, a iznos zajma još nije poznat, potvrđeno je “Dnevnom avazu” iz više izvora. Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Ron van Roden (Van Rooden), danas dolazi u posjetu BiH, gdje će boraviti do 13. maja, potvrdio je jučer rezidentni predstavnik u BiH Ruben Atojan (Atoyan).

Delegacija će voditi razgovore u okviru tzv. članka 4, a odnose se na ukupno stanje ekonomije i finansija u državi, ali glavnina razgovora bit će o nastavku saradnje BiH i MMF-a. Vlasti BiH tokom ovog perioda očekuju mukotrpni razgovori kako bi bio zaključen “životno” potrebni novi aranžman s ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Fiskalno vijeće

Također, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za danas je zakazao sjednicu Fiskalnog vijeća BiH, na kojoj se s predstavnicima MMF-a trebaju iskristalizirati početni stavovi novih pregovora.

Naši izvori uključeni u ovaj proces rekli su nam da se bh. vlasti, a to je skoro pa sigurno, uopće ne trebaju nadati nastavku aktuelnog aranžmana koji istječe u junu, s obzirom na to da predstavnici MMF-a dolaze kako bi ga definitivno zaključili te razgovarali o eventualnom otvaranju novog aranžmana.

– Neisplaćene tranše s kraja prošle godine ukupne vrijednosti od 300 miliona KM, od čega 200 miliona KM pripada FBiH, a 100 miliona RS, ako dođe do dogovora, trebale bi postati dijelom novog aranžmana. O ishodu razgovora o novom kreditu ovisit će i to hoćemo li dobiti 300 miliona KM tzv. ekstenzivnog aranžmana, odobrenog zbog poplava – kazao nam je naš izvor.

Sigurno je da vlasti mogu zaboraviti na 11. i 12. tranšu kreditnog aranžmana, koje su trebale biti isplaćene u martu te junu ove godine, a trebale su iznositi po 21 milion KM.

Pismo namjere

Guverner Centralne banke (CB) BiH Kemal Kozarić potvrdio je jučer u izjavi za “Avaz” da će naša zemlja zaključiti postojeći aranžman i zatražiti novi, a da bi tranše koje nisu isplaćene trebale biti uključene u novi aranžman.

– Tokom juna trebali bismo precizirati pismo namjere, u kojem će biti sadržan plan reformi, a ako razgovori budu uspješni, novi kredit mogao bi biti odobren u avgustu ili u septembru – kazao je Kozarić za “Avaz”.

Dodao je da visina kredita tek treba biti definirana te da još nije bilo govora o uvjetima.

No, “Avaz” saznaje da tokom posjete Misije MMF-a još treba utvrditi manjkove u entitetskim budžetima te postojeće kreditne obaveze da bi u konačnici bio definiran potencijalni iznos novog kreditnog aranžmana. Cijeni se da bi, zbog teške dubioze u budžetima, on mogao biti čak i veći od prethodnog.
Reforme su najveća prepreka

No, ono što najveću glavobolju bh. vlastima trenutno predstavlja jeste, kako pouzdano saznajemo, rezolutan stav MMF-a o tome da bez novog zakona o radu, koji treba omogućiti fleksibilnije tržište rada, neće biti ništa od novog aranžmana!

– To nam je rečeno i u Vašingtonu. Osim toga, u novom aranžmanu trebamo očekivati još nekih novih finesa. Uvjeti koji se tiču novog zakona o radu jesu ograničenja roka važenja kolektivnih ugovora, duži rok za ostvarivanje prava na radni odnos na neodređeno vrijeme. Također, tražit će se i izmjene nekoliko poreznih propisa radi jačanja porezne discipline. Sve to su postojeći uvjeti iz januara – kazao nam je dobro upućen sagovornik blizak federalnim vlastima.

1,2 milijarde KM ukupno iznosio aranžman koji je odobren 2012. godine

880 miliona KM od toga isplaćeno bh. vlastima.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno