Politika

BiH: Turčin Irfan Akin živi u Zenici 30 godina i kandidat je na lokalnim izborima 6. oktobra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Irfan Akin, Turčin koji živi u Zenici gotovo 30 godina, odlučio je kandidovati se na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, i u slučaju da bude izabran postat će prvi Turčin koji je ušao na bh. političku scenu, prenosi Anadolu.

Akin, koji je rođen 1973. godine u Alacamikoyu, bosanskom selu u okrugu Sandikli u Afyonkarahisaru, došao je u Bosnu i Hercegovinu prvi put 1993. godine kako bi odslužio obavezni vojni rok u turskom bataljonu. Nakon odsluženog vojnog roka vratio se u Turkiye, da bi 1995. godine ponovo došao u BiH.

U Bosni i Hercegovini se oženio, danas je otac dviju kćeri. Budući da mu je supruga državljanka BiH, nakon nekog vremena dobio je i bh. državljanstvo. Danas je i uspješan biznismen.

Govoreći za “Balkannews.com.tr”, portal koji emituje vijesti na turskom jeziku, o tome odakle ideja da se kandiduje na lokalnim izborima 6. oktobra, Akin je kazao: “S vremenom me počela zanimati politika. Samir Šibonjić, ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona, i general Jasmin Šarić pozvali su me da budem dio njihove stranke i ja sam to prihvatio.”

Akin je danas kandidat za Gradsko vijeće Grada Zenica iz reda manjinskih naroda, ispred Narodnog evropskog saveza (NES).

“U Bosni i Hercegovini živi mnogo Turaka koji su dobili državljanstvo. Što se tiče društvenog statusa, životi su nam gotovo isti. Ali Bosni nedostaje ekonomski status, posebno kada je riječ o poslovanju”, rekao je Akin.

Naglašavajući da je potrebno dodatno ojačati mostove između Bosne i Hercegovine i Turske, koja se nalazi u srcu Europe, Akin je istaknuo kako želi vlastitim iskustvima potaknuti daljnje jačanje ovog mosta.

Akin je dodao da kao Turčin koji živi u Bosni i Hercegovini i poznaje oba naroda, može olakšati turskim investitorima pristup regiji.

“Kao i mnogi balkanski gradovi, Zenica ima problem s nedostatkom investicija. Ako budem izabran, želim na određeni način oživjeti Turske na Balkanu. Pozicionirat ću se prvenstveno kao prevoditelj za turski jezik i time olakšati pristup novim informacijama investitorima kako u zeničkoj regiji, tako i u drugim gradovima. Pokušat ću pokazati i koliko smo važni kao predstavnici manjinskih naroda”, rekao je Akin.

NES Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno