Info

Bosna i Hercegovina službeno predstavljena kao nova potencijalna članica Eurotransplanta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sa suradnicima prisustvuje godišnjem sastanku Eurotransplanta, 10. i 11. oktobra, u Wassenaaru/Hagu u Nizozemskoj. Taj prestižni skup na kojem po prvi put prisustvuje delegacija BiH, okuplja predstavnike osam zemalja članica Eurotransplanta, kao i vodeće stručnjake iz područja transplantacijske medicine, s ciljem unaprjeđenja suradnje i razmjene znanja o transplantaciji organa.

Na godišnjoj skupštini, Bosna i Hercegovina službeno je predstavljena kao nova potencijalna članica Eurotransplanta, pa su predstavnici Ministarstva civilnih poslova predstavili trenutno stanje u ovoj oblasti ali i planove i aktivnosti koje će se poduzimati u narednom razdoblju s ciljem razvoja transplantacijske medicine i stjecanja punopravnog članstva.

Ministarstvo civilnih poslova BiH intenzivno radi na priključenju Eurotransplantu, pa je nakon višegodišnjeg zastoja, početkom godine, uz suglasnost nadležnih zdravstvenih vlasti uputilo pismo namjere za članstvo, čime je po prvi put načinjen konkretan korak u procesu pristupanja novih zemalja članica ovoj izuzetno važnoj mreži.

Također, Bošnjak je održala sastanak s novim rukovodstvom Eurotransplanta, predsjednikom Nadzornog odbora prof. dr. Dirk van Raemdonckom, predsjednikom skupštine prof. dr. Andreasom Zuckermannom, glavnim direktorom Andreom Matera, kao i s medicinskim direktorom dr. Erwinom de Buijzerom.

Na sastanku su razgovarali o narednim koracima koje BiH treba poduzeti, kao i mogućnostima bilateralne suradnje s zemljama članicama prije sticanja punopravnog članstva. Rukovodstvo Eurotransplanta pozdravilo je napredak Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti te izrazilo spremnost za intenziviranje saradnje i razmjene znanja i iskustva.

BiH je početkom godine uputila pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu, a u julu ove godine Bošnjak se sastala sa tadašnjim rukovodstvom Eurotransplanta u Leidenu kako bi razgovarali o mogućnostima saradnje i pridruživanja. Kroz tu mrežu, BiH bi osigurala bolji pristup donorima i ubrzala postupak transplantacija, čime bi se povećale šanse za spašavanje života pacijenata koji čekaju na vitalne organe. Osim toga, članstvo bi omogućilo bolju suradnju u razmjeni stručnih znanja i tehnologija.

Prema godišnjem izvještaju Eurotransplanta za 2023. godinu, zahvaljujući djelovanju mreže, donirano je i transplantirano 6.815 organa, čime su spašeni životi 6.008 osoba. Povezivanjem donora s primateljem na najbolji mogući način, Eurotransplant nastoji optimalno iskoristiti raspoložive organe donora. Tako je prošle godine Eurotransplant ostvario raspodjelu 3.161 bubrega, 645 srca, 1.253 pluća, 1.628 jetri, 124 pankreasa i četiri crijeva. Zahvaljujući suradnji između zemalja, povećavaju se šanse krajnje hitnim pacijentima. Osim toga, međusobna solidarnost omogućava pomaganje posebnih skupina, kao što su djeca i pacijenti s rijetkom krvnom grupom ili rijetkom vrstom tkiva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno