Info

Broj registracija novih automobila u BiH povećan i u maju, Škoda i dalje dominira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. tržište bilježi konstantan rast broja registracija novih automobila iz mjeseca u mjesec. Tako je i u maju registrovano više od 1.200 novih vozila, što predstavlja rast od šest posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Škoda je zabilježila novi rekord.

Skoro 10 posto više novih automobila fizička i pravna lica su registrovala u toku prvih pet mjeseci ove godine (5.180 registracija) u odnosu na isti period lani (4.761 registracija). Iako cijene novih četverotočkaša konstano rastu, tržište se budi i iz mjeseca u mjesec bilježi povećan broj registracija. Ako nastavi ovim tempom ova godina bi mogla biti povratak na puteve zlatnog razdoblja bh. tržišta.

Od 1.202 novoregistrovana nova vozila u maju, njih 257 ili 21,4 posto su bili sa znakom Škode, koja je ponovo bila u centru pažnje. Češka marka drži oko petine ukupne prodaje na tržištu, a Octavia (registrovano 106 primjeraka u maju) i dalje drži pažnju kupaca na visokom nivou iako se još nije počela prodavati “facelift” verzija.

Volkswagen je protekli mjesec poslovao najbolje od početka godine, a kupci su registrovali 149 automobila ove njemačke marke. Ljubimac bh. kupaca Golf je bio najtraženiji, očekivano s dizelskim pogonom, budući da je od 34 registrovana modela tek jedan od njih bio benzinac.

Kupci Toyote su opet bili raspoloženi, pa su i prošli mjesec registrovali više od 100 automobila ove japanske marke, jedine na tržištu sa 10-godišnjom garancijom. Tačnije, registrovano je 115 primjeraka, a najveći interes kod kupaca je opet pobudio Yaris Cross. Skoro polovina prodatih jedinica bili su hibridi, što će uskoro biti jedina pogonska opcija kod ovog subkompaktnog SUV-a.

Zahvaljujući drugom dijelu isporuke od 25 električnih Opel Vivara kompaniji X-Express, kao dio ugovora o kupovini ukupno 40 vozila, tržište električnih vozila je malo živnulo. Privatni kupci naravno čekaju dan kada će zakonodavac na nivou cijele države donijeti stabilan zakonski akt o subvencijama i svakako automobile s nižim cijenama. S obzirom da kupci nisu motivisani, tržište je neuređeno i ujedno poprilično pasivno spram baterijskih vozila i takvo će ostati i dalje.

Istovremeno, tržište benzinaca se stabilizovalo ispred dizelaša. Tako je protekli mjesec registrovan 561 novi automobil s benzinskim motorom, što je skoro polovina od ukupne majske prodaje.

Izvor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno