Politika

Budućnost Zenice je zatvoriti željezaru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Budućnost Zenice je zatvoriti željezaru – Gelsenkirchen (Gelzenkirhen) je donedavno bio najznačajniji industrijski grad u Njemačkoj. Industrija mu je pomogla da izgradi infrastrukturu.

Razvoj svjetske ekonomije je doveo do toga da novac ne zarađuje onaj ko ima fabriku, već onaj ko osmisli proizvod i onaj ko ga prodaje. Na primjer, u cijeni najnovijeg mobitela od 2000 maraka troškovi proizvodnje u fabrici iznose 30 maraka, a troškovi razmišljanja kako ga napraviti, koje će funkcije imati i kako ga prodati 1970 maraka. I to nije kraj. Kupcu telefona se naplaćuju telefonski impulsi, pristup internetu, aplikacije, a fabrika koja ga je proizvela je zaradila samo onih 30 maraka.

Gelsenkirchen je devedesetih prepoznao put kojim ide svjetska ekonomija, srušio industriju i razvoj bazirao na turizmu i razvoju novih tehnologija.

Bez zagađenja iz željezare Zenica je grad sa kvalitetom zraka na turističkom nivou. Zahvaljujući željezari u prošlosti je izgrađena infrastruktura kakvu Zenica ne bi imala bez nje. Međutim, u budućnosti željezara neće doprinijeti daljem razvoju grada. Šta više, razvoj grada sa željezarom je zakočen jer zagađen zrak ubija građane i tjera investitore, prije svih investitore u turizam.

Budućnost Zenice je zatvoriti željezaru i prostor koji ona zauzima iskoristiti za razvoj po uzoru na Gelsenkirchen.

Mirad Hadžiahmetović; nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno