Zenica

Budžet ove godine u plusu, planirano i naredne

Press Vlade ZDK
Press Vlade ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Budžet ove godine u plusu, planirano i naredne – Na 36. zasjedanju Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojen je Nacrt budžeta za 2016. godinu. Ukupni prihodi planirani su u iznosu 282.571.600 KM, dok su rashodi planirani 282.471.600 KM. Najviše prihoda se očekuje od poreza, dok su najviši rashodi očekivano za plaće i naknade troškova zaposlenih. Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević, kaže da ovako projektovan budžet podmiruje obaveze koje proističu iz Ustavnih nadležnosti.

– Obaveza nam je finansirati policiju, pravosuđe, obrazovanje i administraciju i mi smo u tom dijelu pokrili te rashode. Što se tiče plaća i drugih naknada, one su ostale na ovogodišnjem nivou. S druge strane, budžet ima i socijalnu komponentu tako da ćemo u sljedećoj godini ispuniti i ove obaveze – istakao je Galijašević.

U odnosu na planirane prihode od 275.593.975 KM, rebalans ovogodišnjeg budžeta podrazumijeva uvećanje na 278.363.656 KM, što je povećanje za 2.769.681 KM, ukazao je ministar finansija Andrej Kajić. Prema njegovim riječima,ukupni rashodi nakon rebalansa su na iznosu od 275.023.653 KM, čime se iskazuje suficit od oko 3,3 miliona maraka.

– Prema projekcijama budžeta za narednu godinu može se ocijeniti da je ovaj dokument dijelom i razvojni i socijalni, izjavio je kantonalni premijer Miralem Galijašević.

– Osnovni cilj je ne proizvoditi deficit i održati likvidnost, pri čemu će primanja u 2016. godini ostati na dostignutom nivou, što znači bez umanjena, dodao je Galijašević. Vlada ZDK će naredne godine nastaviti sa praćenjem programa mjera štednje, a jedna od značajnih planiranih aktivnosti je smanjenje materijalnih troškova, posebno školskih objekata, kroz projekte energetske efikasnosti.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je usvojila prijedlog Ministarstva za boračku zaštitu i odobrila pomoć u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica u ukupnom iznosu od 488.129 KM.

Dodijeljeni grant će se iskoristiti u iznosu od 186.000 KM za izgradnju stambenih objekata, za kupovinu stambenog objekta ili stana 294.595 KM, za prilagođavanje stambenog objekta posebnim potrebama ratnih vojnih invalida 5.000 KM, i 2.533 KM za sufinansiranje legalizacije stambenog objekta u vlasništvu.

Vlada ZDK će nastavit sa pružanjem podrške u rješavanju stambenog zbrinjavanja pripadnika ove populacije i nastojati da do kraja tekuće godine završi sa procedurom donošenja zaključaka o odobravanju ove vrste pomoći za aplikante koji su aplicirali na javni oglas stambenog zbrinjavanja u ovoj godini.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno