Zenica

ČAK I NAKON GAŠENJA KOKSARE: Zeničani i dalje udišu zrak štetan po zdravlje (VIDEO)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Očekivanja su visoka, ali bez odgovarajućih mjera, postizanje stvarnih promjena biće izazovno. Čak i nakon gašenja koksare kvalitet zraka ostaje i dalje sporan, što ukazuje na potrebu za daljnjim koracima u rješavanju ovog problema.

Poboljšanja kvaliteta zraka u Zenici i drugim gradovima Zeničkodobojskog kantona – nema. Građani, pogotovo u zimskim mjesecima, udišu vrlo zagađen zrak. Industrijska zagađenja i kućna ložišta – najveći su uzroci njegovog lošeg kvaliteta.

Kvalitet zraka u Zeničko-dobojskom kantonu se slabo poboljšava, a građani se svakodnevno suočavaju s posljedicama zagađenja.

Kvaliteta zraka mijenja se svake godine, a tokom hladnijih mjeseci često se pogoršava zbog povišenih nivoa sumpor-dioksida i prašine, uzrokovanih različitim faktorima.

HALIM PRCANOVIĆ, Institut “Kemal Kapetanović”, Zenica

“Generalno se može reći da je kvalitet zraka na području Kantona jako loš i da građani dišu zrak koji je štetan za zdravlje. Kada je u pitanju sumpor-dioksid i prašina, dva najveća zagađivača na području Kantona, nažalost, mi nismo osjetili nikakva poboljšanja, tako da ova kućna ložišta, koja predstavljaju jedan od dominantnih izvora ta dva parametra, pod hitno se moraju rješavati.”

S obzirom na dominantnu ulogu kućnih ložišta, ostaje upitno koliko će poboljšanja zaista biti. Zagađenje koje proizilazi iz ovih izvora često doprinosi ozbiljnim problemima s kvalitetom zraka.

SANJA MLAĐENOVIĆ-STEVIĆ, članica Eko foruma Zenica

“Činjenica da su svi gradovi u Bosni i Hercegovini, većina njih zapravo i situirani tako da su u dolinama rijeka, upravo govori u prilog ovim razlozima zbog čega su oni, u stvari, najzagađeniji tokom zimskih mjeseci. U tim gradovima ne samo da su stacionirane industrije, odnosno industrijski pogoni koji u najvećoj mjeri zagađuju gradske sredine, nego su tu i saobraćaj i individualna ložišta.”

Zdravlje stanovništva zavisi od različitih faktora, od kojih su neki podložni promjenama, dok na druge nije moguće direktno uticati.

SAMIR LEMEŠ, predsjednik Eko foruma Zenica

“Zdravlje stanovništva imate jako puno različitih uticaja, na neke uticaje nemate mogućnost da ih mijenjate. Kao što su recimo genetski faktori, kao što su to klimatske prilike. Međutim, neke uzroke možete eliminisati djelovanjem države, kao što je to industrijsko zagađenje, kao što su to kućna ložišta, pušenje, prehrambene navike, znači na to se može uticati.”

Očekivanja su visoka, ali bez odgovarajućih mjera, postizanje stvarnih promjena biće izazovno. Čak i nakon gašenja koksare kvalitet zraka ostaje i dalje sporan, što ukazuje na potrebu za daljnjim koracima u rješavanju ovog problema.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno