Biznis

CBBiH traži firmu za izradu 150 miliona kovanica, tender vrijedan oko sedam miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna banka BiH objavila je međunarodni javni poziv za prvu fazu pretkvalifikacije za nabavku kovanica KM u apoenima 1, 0.50, 0.20, 0.10 i 0.05 KM vrijedan 5.995.500 KM bez PDV-a, odnosno oko sedam miliona KM.

U pozivu se navodi da period na koji se zaključuje ukupna isporuka KM kovanica treba biti izvršena najkasnije u roku od 48 mjeseci od dana stupanja na snagu dodijeljenog ugovora.

Isporuka do 2027. godine

Prema definisanoj dinamici najveći broj kovanica bi trebao da bude isporučen u 2027. godini, dok za ukupno definisani period od četiri godine se traži 150 miliona kovanica.

“Datumi sukcesivnih isporuka će biti dogovoreni tokom realizacije ugovora. Odabrani dobavljač mora obavijestiti Centralnu banku o planiranim isporukama najmanje deset kalendarskih dana prije isporuke kako bi Centralna banka mogla izvršiti odgovarajuće pripreme. Centralna banka će pomoći oko uvozne dokumentacije. Centralna banka može prihvatiti dva kamiona po pojedinačnoj isporuci“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Količina KM kovanica koje su predmet nabavke:

• Apoen 1 KM, u količini od 25.000.000 kovanica

• Apoen 0,50 KM, u količini od 15.000.000 kovanica

• Apoen 0,20 KM, u količini od 35.000.000 kovanica

• Apoen 0,10 KM, u količini od 40.000.000 kovanica

• Apoen 0,05 KM, u količini od 35.000.000 kovanica.

Kako se navodi, KM kovanice koje su predmet nabavke, trebaju imati identične tehničke karakteristike i dizajn kao KM kovanice apoena 1KM, 0,50KM, 0,20 KM, 0,10 KM i 0,05 KM – izdanje 2021, izuzev godine izdanja koja će biti izmjenjena u 2025.

Centralna banka će odabranom dobavljaču, na njegov zahtjev, ustupiti alate koji su korišteni prilikom izrade prethodnog izdanja KM kovanica. Bez odobrenja Centralne banke, masovna proizvodnja ne može početi.

U slučaju da uzorci nisu u skladu sa zahtjevima Centralne banke i zaključenim ugovorom, odabrani dobavljač je dužan otkloniti sve nedostatke u najkraćem mogućem roku.

Tehnička specifikacija KM kovanica će biti dostavljena ponuđačima u drugoj fazi postupka – i to samo onim ponuđačima koji zadovoljavaju kvalifikacijske uslove definisane u prvoj fazi postupka. Tehnička specifikacija KM kovanica, kao i svi drugi dokumenti, informacije, podaci ili saznanja vezana za proces izrade KM kovanica su povjerljivog karaktera.

Sve isporuke se trebaju obaviti kamionom (Box-trailer).

Centralna banka ne prihvata da vrši adaptacije softvera mašina za obradu kovanica, jer kovanice koje su predmet ove nabavke moraju imati identične tehničke karakteristike kao KM kovanice ranijih izdanja navedenih u tački 1. ove tenderske dokumentacije, izuzev godine izdanja.

Zbog toga, kovanice koje se isporuče ne smiju imati nikakva odstupanja i razlike u pogledu mašinske čitljivosti i bez adaptacija softvera trebaju biti spremne za puštanje u opticaj i upotrebu u gotovinskim transakcijama.

Tender dobijala britanska kraljevska kovnica

Inače, ovaj poziv Centralna banka BiH raspisuje svake dvije godine, a posljednja dva je dobila britanska kompanija The Royal Mint Limited i to 2020. i 2022. godine. Također, 2018. godine je dobila tender za izradu jubilarnih srebrenjaka povodom 20 godina rada CBBiH.

The Royal Mint je britanski proizvođač dizajniranih proizvoda i usluga, kao i vodeća svjetska kovnica za izvoz, sa tradicijom dugom više od 1100 godina.

Izrađuje originalne kolekcije novčića i poklone za proslavu posebnih trenutaka, pogotovo za kraljevsku porodicu.

Kraljevska kovnica je najveća i tehnički najnaprednija na svijetu. Na lokaciji u Llantrisantu, Južni Vels, naprave više od 3,3 milijarde kovanica i kovanica godišnje za više od 30 zemalja.

S.B. akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno