Politika

CIK danas izrekao 39.000 KM kazni za šest stranaka: PDP “visoko” kažnjen zbog Stanivukovića, SDA zbog Pivića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je kaznila šest stranaka sa ukupno 39.000 KM zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa za promociju stranke. Najvišu kaznu, od 15.000 KM, dobio je PDP zbog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića.

PDP je kažnjen zbog, kao je rečeno na sjednici CIK-a, preuranjene izborne kampanje i zloupotrebe javnih sredstava koje je vršio Stanivuković.

Online prenos sjednice CIK-a, zbog tehničkih problema, bio je prekinut uoči ove tačke dnevnog reda, a nastavljen kada je ova tačka bila pri kraju pa nije jasno šta je tačno Stanivuković uradio.  Čulo se tek da je član CIK-a Vanja Bjelica-Prutina zatražila visočiju kaznu – od 20.000 KM, ali je ipak većina usvojila iznos od 15.000 KM.

Druga visoka kazna danas izrečena je za SDA, u iznosu od 10.000 KM, također zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnog sredstva za promociju stranke.

– SDA Zenica je na svom Facebook profilu uputila čestitke Vladi Zeničko-dobojskog kantona vezano za aktivnosti oko otvaranja sajma. Objavu je prenio premijer ZDK Nezir Pivić, zahvalio se na čestitkama. U uvodu, na njegovom profilu, stoji da je on premijer i da se u tom svojstvu zahvaljuje. Tu se promovira SDA kao partija probosanka, patriotska… – obrazloženo je na sjednici CIK-a.

CIK je danas kaznio i HDZ sa 4.000 KM zbog preuranjene izborne kampanje, a zbog objave HDZ-a Busovača u kojoj se navodi da je u realizaciji projekata učestvovao HDZ.

Sa 3.500 KM je kažnjen HDZ 1990, također zbog općinskog odbora u Busovači i objave političke prirode na Facebooku, koja je bila preuranjena zborna kampanja.

CIK dosad izrekao 233.500 KM kazni za preuranjenu kampanju i zloupotrebu resursa. S 3.500 KM, zbog preuranjene kampanje, kažnjen je i NES nakon što je Gradska organizacija NES-a u Bosanskoj Krupi promovirala javne radove kao svoje, odonosno izričito rekla da njima pripada zasluga.

Savez za novu politiku – SNP je također zbog preuranjene kampanje kažnjen sa 3.000 KM jer su na svom Facebook profilu naveli da će na izborima nastupati u koaliciji sa DNS-om nenada Nešića, a da daju podršku SNSD-ovom kandidatu za načelnika Foče. Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno