Politika Zenica

CRNO NA BIJELO: Kasumović ponovo slagao građane i vijećnike, ucjenama blokira rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana je i 48. sjednica ovog saziva Gradskog vijeća, a kao i ranije sjednice ni ova nije mogla proći bez političkog “prepucavanja”.

Na samom početku sjednice, vijećnik Malik Ejubović je postavio pitanje u sklopu diskusije o dnevnom redu zbog čega na dnevnom redu nema tačke “Dio Sporazuma između Grada Zenica i Vlade ZDK oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i neophodnih uslova za sticanje uslova za osnivanje Univerzitetske bolnice kreditnim sredstvima EBRD neophodnim za dalje razvojne projekte Kantonalne bolnice”.

Iako o dnevnom redu diskutuju i odlučuju vijećnici, gradonačelnik Kasumović je kao i proteklih osam godina iskoristio priliku da bude u centru pažnje i učestvuje u radu Gradskog vijeća preko svake mjere.

Kasumović je pokrenuo temu poslovne zone Zenica-jug, i dozvola koje “čeka” od kantona, iako je tema bio sporazum Grada i Kantona oko Kantonalne bolnice Zenica, ali ipak svi su navikli da prvi čovjek ovog grada priča ono što on želi, a ne ono što je tema razgovora ili tačka sjednice.

Foto: Naša riječ

“Ja ću građane i vijećnike upoznati sa sljedećim. Istina da sam razgovarao sa premijerom i zadužio sam gospodina Selvera Kelešturu i savjetnika Helega da odu i da to sve dogovore, to je bilo prije dva i po mjeseca. Selver može izaći ako meni slučajno ne vjerujete, zato ja nisam na taj sastanak ni išao. Vlada ili Nezir Pivić laže i javno jučer objavljuje i laže. Znači oni nas, možete misliti građani Zenice, ponovo ta sila to, ne možete se tako vratiti na vlast nikako. Radi potoka. Mi trebamo, prodali smo parcele. Dolazi Lidl, dolazi Bingo, dolazi Belamionix dolazi Vokel. Da bi radili saobraćajnicu trebamo preko tog potočića preći. I sve se dogovorili da mi oko bolnice, kako smo dali i Kliniku za srce koja će veoma brzo početi i sve i sve dogovore i oni, evo vam dokument, prije četiri mjeseca uputili kantonu, nažalost mi moramo uređivati taj potok, ali kanton daje saglasnost za prelazak preko tog potočića. I taj dokument je bio gotov 2.7. ove godine, a dobili ga poslije tek kad je premijer još jednom zvao hajd dajte, 15.8. evo dokument ko god ne vjeruje. I to ponovo se igraju s nama. Mi smo isti dan pošto to dugo sve, službe pripremile predale u kanton i fino je rečeno: Gospodine Piviću, nećete se više iživljavati nad građanima Zenice. Da li vas Vitez plaća sada pa ne date da građani ovdje imaju tržne centre? Mi čekamo, prodali, investitorima ističe vrijeme za dvije godine moraju napraviti ovo, oni nama ovo ne daju. Ja jasno govorim da narod  sad čuje. Ovo je ucjena klasična, ja to ne mogu razumjet da ne žele. Dole će hiljade ljudi raditi. Oni se igraju s nama, ucjenjuju mene s tim potočićem” istakao je sa govornice Gradskog vijeća, gradonačelnik Kasumović.

Nedugo zatim vijećnik Ejubović se ponudio da ode lično kod premijera Zeničko-dobojskog kantona i pita “gdje je zapelo”, te je sa delegacijom Gradske uprave i posjetio Vladu ZDK.

Ipak, ispostavilo se da odlazak ove delegacije i sva buka koja je dignuta oko tkv. “blokada” bila samo predizborna prašina ili neinformisanost prvog čovjeka grada.

Ministar Jasmin Čajić, koji rukovodi ministarstvom koje je nadležno za pitanje “regulisanja potočića zbog kojeg su na čekanju hiljade radnih mjesta” dao je odgovor i objavio dokument koji demantuje sve navode gradonačelnika Kasumovića.

“Na današnjoj sjednici GV Grada Zenica gradonačelnik Kasumović je u svom izlaganju prozvao mene, Vladu ZDK i ministarstvo kojim upravljam da stopiramo određene projekte koji su usmjereni na grad Zenicu, tačnije jedan projekat u kojem se traži izdavanje vodne saglasnosti za građenje regulacija korita Klopačkog potoka. Ovim putem želim obavijestiti javnost i priložiti dokaz da je sve izrečeno jedna velika neistina. Naime predmet je na protokol Vlade ZDK stigao 16. augusta, a ministarstvu je dostavljen 19.08. to jeste jučer, u poslijepodnevnim satima, što se vidi na priloženoj fotografiji. Ne, nije tu već mjesecima! Ja ću koristiti jezik argumenata i neću dozvoliti da ministarstvo i mene neko izlaže neistinama, politikanstvu i podvalama. Ni jedan projekat niti je bio niti će biti stopiran ni prema jednoj općini/gradu pa tako ni prema Zenici od ovog ministarstva. Da je to tako govori i činjenica da je ovo ministarstvo izdvojilo preko 1,5 miliona KM za grad Zenicu putem vodnih naknada U mandatu ove vlade potpisano je i realizovano preko 100 dokumenata izmedju ministarstva i grada po raznim osnovama, o kakvom mi stopiranju pričamo?” objavio je u svojoj reakciji ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

Čajić je, pored svoje reakcije objavio i zvanični predmet o kojem je govorio gradonačelnik Kasumović.

“ZAHTJEV ZA IZDAVANJE VODNE SAGLASNOSTI ZA GRAĐENJE REGULACIJA KORITA KLOPAČKOG POTOKA K.O. PERIN HAN” je na protokol Vlade ZDK predan 16.8.2024. godine kako stoji na prijemnom pečatu, a zahtjev je predalo gradsko Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada “Zenica” d.o.o.

Isti taj predmet je dodijeljen ministarstvu i njegovim službama 19.8.2024. godine, dakle tri dana nakon što je zahtjev podnesen. Sjednica Gradskog vijeća na kojoj je Kasumović iznio optužbe da mjesecima čeka na dozvolu održana je 20.8.2024. godine, četiri dana nakon što je zahtjev predan na protokol od strane gradskog javnog preduzeća.

Da li je gradonačelnik Kasumović neinformisan o aktivnostima svojih službi i javnih preduzeća ili je sve ovo dio predizborne kampanje nije jasno, ali ono što je jasno je to da prvi čovjek ovog grada mafijaškim metodama reketari građane Zenice i zdravstvo.

Trenutno je Kantonalna bolnica Zenica u fazi preregistracije u Univerzitetski centar, što bi osim uslova koji su neophodni za Medicinski fakultet u Zenici i njegove studente poboljšalo i uslove svim korisnicima usluga ove zdravstvene institucije. Upravo Kasumović trenutno blokira ovaj proces ucjenom i ne želi dati saglasnost s kojom će KB Zenica krenuti u prikupljanje sredstava i rekonstrukciju svojih kapaciteta i objekata.

Kasumović, ponukan vjerovatno svojim načinom razmišljanja i rada ne želi da da ovu saglasnost dok ne dobije saglasnost za regulaciju korita “potočića” kako bi realizovao projekat poslovne zone Zenica-jug, te nastavlja politiku “dajem kad dobijem”.

ŠTA JE TAČNO BLOKIRANO OKO KANTONALNE BOLNICE ZENICA

Projekat Poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica najveći prioritet Vlade ZDK u oblasti zdravstva te se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a na osnovu projektnog ugovora potpisanog sa ovom finansijskom institucijom u julu 2018. godine.

EBRD je za navedeni projekat odobrio kredit od 10 miliona eura, sa rokom otplate od 15 godina i trogodišnjim grace periodom, te dodatni milion eura investicijskog granta namijenjen za izgradnju nove kotlovnice na gas i priključak na gasovodnu mrežu, uz rok od 30 mjeseci za početak radova.

Bivša uprava Kantonalne bolnice vodila je aktivnosti na implementaciji projekta, ali su zbog blokada zbog sudskog spora kanton i grad koji je upravo inicirao Kasumović u periodu od augusta 2018. do aprila 2023. plaćene su takse/penali na nepovučena sredstva po osnovu kredita EBRD-a u ukupnom iznosu od 236.250,00 EURA odnosno 462.064,84 KM.

Projekat Poboljšanja energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica podrazumijeva rekonstrukciju 32.000 m2 postojećih objekata i izgradnju novih 2.800 m2 prostora, a paralelno izgradnju nove kotlovnice na gas i priključku na gasovodnu mrežu, kao zasebnom segmentu projekta.

Ono što je zanimljivo je da je Vlada ZDK za vrijeme premijerke Amre Mehmedić, današnje pomoćnice gradonačelnika i nositeljice liste za Gradsko vijeće BHI-KF ovaj projekat dobio zamah i očekivalo se da će tokom 2024. biti realizovan dobar dio aktivnosti.

Projekat Poboljšanje energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica najveći prioritet Vlade ZDK u oblasti zdravstva

“Vlada, novi menadžment Kantonalne bolnice Zenica i PIU tim su uložili maksimalne napore da se ovaj projekat pomakne sa mrtve tačke. Sasvim je izvjesno da će izgradnja primarne gasovodne mreže u dužini od 3,3 km sa regulatornom mjernom stanicom započeti na proljeće 2024. godine, a ostali građevinski radovi u drugoj polovini godine”  rekla je tom prilikom premijerka Mehmedić.

Ono što se promijenilo od ovog sastanka do danas je sastav Vlade, a da li je to dovoljan razlog da projekat koji je od generacijskog značaja za sve građane Zenice i ZDK stane i bude blokiran, građani trebaju da prosude sami.

Kako je ovaj projekat u šest mjeseci prošao od “pune podrške Gradske uprave i Grada Zenice” do “velika je glupost da se utople i renoviraju zgrade pune žohara” nije jasno, ali ono što je jasno to je da je gradonačelnik Kasumović sa govornice Gradskog vijeća iznio niz (predizbornih) neistina.

Ono što je činjenica također je da je loptica sada kod Vlade ZDK i nadležnog ministarstva. Zahtjev zbog kojeg prema riječima Kasumovića čeka hiljade radnih mjesta je trenutno u službama ministarstva i za očekivati je da u razumnom roku isti predmet završe kako bi dokazali da sve optužbe koje iznosi Kasumović su bez ikakvog osnova i da ne postoje blokade, osim onih imaginarnih u glavama nekih ljudi.

One blokade koje nisu imaginarne su blokade oko Kantonalne bolnice Zenica koje sve ove godine upravo radi čovjek kojeg svi blokiraju.

KAKO JE PROPAO PROJEKAT INTERVENTNE KARDIOLOGIJE KB ZENICA? RETROSPEKTIVA BLOKADA

Naime, krajem 2018. godine Kantonalna bolnica Zenica je krenula u niz projekata kako bi poboljšala uslove, kako infrastrukturne tako i zdravstvene zaštite.

Jedan od tih projekata je bio projekat Interventne kardiologije, koji je bio prvi potpisani ugovor javno-privatnog partnerstva u ZDK.

Tadašnji direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Rasim Skomorac i generalni direktor njemačke korporacije D. Med Healthcare AG, Sven-Axel Krentorz potpisali su u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona ugovor za projekt “Interventna kardiologija JU Kantonalne bolnice Zenica” 15. februara 2019. godine.

Prema tada potpisanom ugovoru, Partner iz Njemačke je trebao isprojektovati, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica, te je trebao funkcionalan objekat i poslovanje po isteku ugovornog roka od 27 godina predati nazad JU Kantonalna bolnica Zenica. Vrijednost investicije je trebala biti 7,5 miliona KM.

“Naša je ambicija i želja da se vidimo u drugoj polovini iduće godine, kada bi Interventna kardiologija trebala početi pružati usluge pacijentima”, kazao je te prilike Sven-Axel Krentorz, generalni direktor D. Med Healthcare Ag.

“Građani će pristup i ovoj zdravstvenoj usluzi ostvarivati pod istim uslovima kao u drugim javnim zdravstvenim uslugama – sa zdravstvenom knjižicom. Direktor KBZ-a Rasim Skomorac istakao je kako vlastitim sredstvima ne bi mogli realizirati projekt interventne kardiologije, koji je izuzetno važan za ZDK, jer je najviše pacijenata kojima je potrebna takva usluga upravo iz Zeničko-dobojskog kantona. Građani našeg kantona kada trebaju ovakvu uslugu moraju ići u druge zdravstvene ustanove, a vrlo malo njih može potrebnu uslugu dobiti u okviru izlatnog sata’, tako da je ovo prvenstveno za građane ZDK najveći dobitak”, kazao je tadašnji direktor KB Zenica, Rasim Skomorac.

Tada na scenu stupa aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“Meni je to naumpalo i otišao sam u grunt, predao dokumente i uknjižio zemljište na Grad Zenicu” priznao je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović pred kamerom lokalne televizije, obrazlažući kako je došlo do toga da kao vlasnik zemljišta i nekretnina u krugu Kantonalne bolnice bude upisan Grad Zenica, nakon čega je počeo višegodišnji sudski proces.

Upis vlasništva je više puta poništavan, dopisivan, predmet vraćan, a projekti KB Zenica su za sve to vrijeme bili blokirani.

Tako je u periodu sudskog “prebacivanje loptice” propao projekat “gama noža” i “hemodijalize”, dok su sredstva za projekat energetske efikasnosti stojala neiskorištena za šta je Vlada ZDK morala da plati penale.

Nakon što je njemačka kompanija D. Med Healthcare Ag imala strpljenja jedan duži period, negdje krajem 2021. godine odustali su od “čekanja” sudske odluke i projekta sa Kantonalnom bolnicom Zenica nakon čega je ova ustanova ostala bez strateškog partnera.

“Taj privatni partner, zbog naše nemogućnosti ispunjenja obaveze obezbjeđenja zemljišta, tražio je raskid ugovora i idemo u raskid ugovora” kazao je direktor Skomorac.

Nije poznato koliko je ovaj raskid ugovora koštao KB Zenica, ali osim materijalne štete koja je nastala, veća šteta su životi koji su u ovom periodu izgubljeni.

Prema podacima koje je tada iznosio menadžment Kantonalne bolnice Zenica dnevno se prema drugim centrima koji pružaju ovu uslugu upućuje šest do deset pacijenata, a značajan broj pacijenata je umirao ili ostajao trajni invalid zbog nemogućnosti pravovremene intervencije u udaljenim centrima, prije svega Tuzli i Sarajevu, jer je u takvim situacijama važna svaka minuta.

Nakon što su građani Zenice i Zeničko-dobojskog kantona zbog sukoba dva nivoa vlasti i samovolje jednog čovjeka da “reketari” ostali bez ovog značajnog objekta, u Gradskoj upravi se pojavljuje prof.dr. Mirsad Kacila, koji zajedno sa Kasumovićem i Gradskom upravom ide u proces koji bi trebao da u Zenicu dovede privatni “Centar za srce”.

O ovom centru smo pisali u više navrata:

1. VIDEO: Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica
2. Vijećnici odlučuju: Grad će zemljište u krugu KBZ dati privatniku kao hipoteku za gradnju privatne klinike?! Generacijski projekat ili generacijska prevara?
3. Gradsko vijeće: “MEDICOR” dobio saglasnost za zasnivanje hipoteke za izgradnju “Centra za srce”

Jedini preostali projekat iz tog vremena za kojeg je kredit već ranije preuzet i sredstva obezbjeđena, a koji je ostao aktivan je upravo projekat Poboljšanja energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica.

Za svaki dan koji ova sredstva stoje i ne koriste se plaćaju se penali, što očigledno gradonačelnika Kasumovića ne zanima, jer budžet kantona ne predstavlja za njega budžet građana, već neki strani, daleki budžet mrskih neprijatelja, osim u slučaju kada on ima kontrolu nad njim.

Ono što je trenutno sigurno je da Kasumović neće dati dozvolu KB Zenica dok ne dobije dozvolu za “uklanjanje potoka” i sve sada zavisi od brzine službe u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

Na građanima je da čekaju, kao i Kantonalna bolnica Zenica, sve zbog čovjeka koji ili ne čita ili nije informisan ili jednostavno stavlja svoju politiku i svoj ego uvijek ispred javnog, društvenog interesa.

DOPUNSKI PRILOG, POSLOVNIK O RADU GRADSKOG VIJEĆA ZENICA:

Član 87.

Dnevni red sjednice predlaže predsjedavajući Vijeća.

Dnevni red utvrdjuje se na početku sjednice.

Prijedlog dnevnog reda sjednice može se mijenjati.

Prijedlog za promjenu dnevnog reda mora se obrazložiti.

Član 89.

Svi članovi Vijeća imaju pravo i dužnost da učestvuju u njegovom radu i odlučivanju.

Na sjednici Vijeća mogu sudjelovati, ali bez prava odlučivanja, članovi radnih tijela Vijeća, Gradonačelnik, zastupnici u zakonodavnim tijelima BiH, Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici gradskih službi za upravu, javnih preduzeća i ustanova, a ostala lica po pozivu predsjedavajućeg Vijeća.

Član 90.

Član Vijeća, odnosno učesnik na sjednici Vijeća može da govori pošto zatraži i dobije riječ od
predsjedavajućeg.

Prijave za riječ mogu da se podnose do završetka rasprave.

Član 91.

Predsjedavajući daje riječ članovima Vijeća po redu kojim su se prijavili.

Ako član Vijeća želi da govori o povredi poslovnika ili o povredi utvrđenog dnevnog reda, predsjedavajući mu daje riječ čim je ovaj zatraži. Govor tog člana Vijeća ne može trajati duže od pet minuta. Poslije iznesenog prigovora predsjedavajući daje objašnjenje.

Član 92.

Član Vijeća, odnosno učesnik u raspravi može da govori samo o pitanju o kome se raspravlja po utvrđenom dnevnom redu, a ako se udalji od dnevnog reda, predsjedavajući će ga upozoriti da se drži dnevnog reda, odnosno oduzeti mu riječ ako se i poslije upozorenja ne drži dnevnog reda.

Član 93.

Član Vijeća, odnosno učesnik u raspravi može, u pravilu, da govori samo jedanput o jednoj tački dnevnog reda, s tim da taj govor može da traje najviše pet minuta.

Ako član Vijeća zatraži riječ da bi ispravio navod koji je netačno izložen i koji je povod nesporazumima ili koji je izazvao potrebu objašnjenja, predsjedavajući će dati riječ čim se završi govor onoga koji je izazvao potrebu ispravke. Taj član Vijeća se u tom slučaju mora ograničiti na ispravku, odnosno objašnjenje, a taj govor ne može trajati duže od pet minuta.

Predsjedavajući može prekinuti rad na sjednici na prijedlog predstavnika kluba vijećnika kada ocijeni da je to potrebno radi obavljanja konsultacije u klubu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno