Politika

Danas građani BiH odlučuju o novoj lokalnoj vlasti: Koga biramo i kako glasati

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se danas. Birališta se otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati i do tada traje i izborna šutnja.

Pravo glasa na ovim lokalim izborima ima 3.400.204 birača, od čega je 44.789 građana registrirano da glasaju izvan Bosne i Hercegovine.

Koga biramo

Birači danas biraju načelnike/gradonačelnike, te općinska/gradska vijeća u FBiH, odnosno skupštine općina/gradova u RS-u i zastupnike u Skupštini Brčko distrikta, u zavisno gdje je birač prijavljen.

U Bosni i Hercegovini se bira 111 načelnika, 31 gradonačelnik, 58 općinskih vijeća u FBiH, 53 skupštine općina u RS-u, 21 gradsko vijeće u FBiH, deset skupština gradova u RS-u, kao i novi saziv Skupštine Brčko distrikta BiH.

Načelnici i gradonačelnici se u velikoj većini lokalnih zajednica biraju direktno, osim u gradovima Sarajevo i Mostar, te Brčko distriktu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je za ove lokalne izbore ovjerila ukupno 26.089 kandidata. Za načelnike/gradonačelnike ima 386 kandidata, od čega 29 žena.
Za učestvovanje na izborima ovjereno je ukupno 296 političkih subjekata, od čega je 110 političkih stranaka. Osim stranaka, na izborima učestvuju koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati.

Kako glasati

Iz CIK-a su pojasnili kako glasati.

Birači glasaju tako da upisuju znak X u kvadratić za odabir na glasačkom listiću.

Za načelnika/gradonačelnika na listiću se označi ime ispred samo jednog kandidata.

Za vijećnike (u općinskom/gradskom vijeću u FBiH, skupštini općina/gradova u RS-u, Skupštini Brčko distrikta):

-označite kvadratić pored naziva samo jedne stranke ili koalicije ili liste nezavisnih kandidata ili jednog nezavisnog kandidata,
-ili pak označite kvadratić pored imena jednog ili najviše tri kandidata unutar liste samo jedne stranke ili koalicije ili liste nezavisih kandidata,
-ili označite kvadratić i pored naziva samo jedne stranke/koalicije/liste nezavisnih kandidata, i pored jednog ili najviše tri kadnidata unutar te odabrane stranke/koalicije/ liste nezavisnih kandidata.

Ono što je novina u ovom slučaju jeste da je dozvoljeno označiti jednog ili najviše tri kandidata na jednoj listi.

U izbornim jedinicama u kojim se biraju i propadnici nacionalnih manjina imate mogućnost glasati za pripadnika nacionalne manjine tako što ćete označiti samo jedno ime na posebnoj listi kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Važno je naglasiti da, ako ste se odlučili glasati za pripadnika nacionalnih manjina, ne možete glasati ujedno i za političku stranku/koaliciju/listu nezavisnih kandidata/nezavisnog kandidata.

Proces glasanja na mjestima sa skenerima

Na nekim biračkim mjestima se provodi pilot projekat sa skenerima. Ovaj projekat bit će implementiran na 145 biračkih mjesta u sedam ključnih izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Iz CIK-a su u promotivnom videu objasnili i proces glasanja na skenerima:

Birač članu biračkog odbora pokazuje jedan od važećih dokumeta (lična karta, vozačka dozvola ili pasoš). Član biračkog odbora pronalazi birača u izvodu iz Centralnog biračkog spiska. Birač se obavezan potpisati se identično kao na svom ličnom dokumentu.

Glasači dobijaju dva glasačka listića, jedan za načelnika/gradonačelnika, drugi za izbor vijećnika u vijeće. Član biračkog odbora stavlja pečat na svaki glasački listić i potpisuje se.

Oba listića idu u zaštitne fasikle. Birač u kabini ispunjava listiće.

Nakon glasanja, vraća oba listića u zaštitne fasikle tako da vrhovi listića budu izvan fasikle kako bi se listić mogao ispravno staviti u skener. Birač je taj koji glasački listić ubacuje u skener nakon što se na ekranu ispiše da je uređaj spreman za skeniranje.

Važno je znati da se u otvor skenera stavlja jedan po jedan glasački listić, i to tako da se vrh listića prisloni na otvor skenera koji potom automatski povlači i obrađuje listić. Birač potom zaštitne fasikle vraća članu biračkog odbora.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno