Info

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra, u cilju isticanja važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja, prenosi Anadolu.

“Svjetski dan učitelja, koji se svake godine obilježava 5. oktobra, nije samo datum u kalendaru. To je dan kada slavimo strast, predanost i nevjerojatnu snagu koju prosvjetni radnici unose u naše živote. Ovaj poseban dan pruža nam priliku da se zahvalimo učiteljima, onim svjetionicima znanja koji oblikuju budućnost naših zajednica i čije ime često spominjemo s ponosom”, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH u povodu ovog dana.

I ove godine, UNESCO će organizovati niz inspirativnih manifestacija koje će naglasiti ključnu ulogu učitelja i nastavnika. Centralni događaj bit će posvećen temi “Vrednovanje glasova učitelja: prema novom društvenom ugovoru za obrazovanje”.

“Ova tema nije samo izazov; to je poziv na akciju da slušamo i cijenimo one koji svakodnevno oblikuju umove i srca mladih generacija u našoj zemlji, gdje obrazovanje igra ključnu ulogu u izgradnji mira i stabilnosti”, navode iz ministarstva.

Na ovaj poseban dan, biće dodijeljena prestižna UNESCO – Hamdan nagrada za razvoj učitelja, koja je osnovana 2008. godine s ciljem unapređenja kvaliteta podučavanja i učenja. Ova nagrada simbolizuje posvećenost i trud učitelja širom svijeta, pa i učitelja u Bosni i Hercegovini, koji se suočavaju s jedinstvenim izazovima u obrazovanju.

Usvajanjem Cilja 4 održivog razvoja, kao i posebnog cilja (SDG 4.c) koji prepoznaje učitelje kao ključne aktere u postizanju obrazovnih ciljeva do 2030. godine, Svjetski dan učitelja postaje trenutak za refleksiju i obilježavanje napretka.

“Ovaj dan nas poziva da se suočimo s izazovima s kojima se učitelji u Bosni i Hercegovini susreću i istražimo načine kako unaprijediti učiteljsku profesiju, kako bismo osigurali bolju budućnost za sve naše učenike”, navodi se.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine, prisjećajući se 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Ovaj datum nas podsjeća na važnost podrške i zaštite prava učitelja, koji su temelj svakog društva, a posebno u kontekstu Bosne i Hercegovine, gdje učitelji često igraju ulogu ne samo obrazovatelja, već i mentora i vođa u svojim zajednicama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno