Biznis Politika

Delegacija Istanbulske privredne komore razgovarala s premijerom Nezirom Pivićem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najviša delegacija Istanbulske trgovačke komore, druge po veličini privredne komore u svijetu, posjetila je sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona, gdje je s premijerom Nezirom Pivićem razgovarala o privrednoj saradnji Republike Turske i Bosne i Hercegovine, s fokusom na Zeničko-dobojski kanton.

U ime institucija ZDK-a, sastanku su prisustvovali i ministar za privredu Samir Šibonjić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani, inistrica finansija Dženana Čišija, ministrica zdravstva Aida Salčinović te predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.

Posjeta je upriličena uoči početka 30. generalnog bh. sajma ZEPS 2024 čiji je zemlja partner Republika Turska, a na kojem će se predstaviti 35 kompanija iz cijele Turske.

Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske privredne komore, zahvalio se premijeru Neziru Piviću na pozivu da ova komora organizuje dolazak turskih kompanija na sajam ZEPS. S ponosom je najavio da će na ZEPS-u biti predstavljen i električni terenac “Togg”, ponos turske automobilske industrije, koji će prvi put biti predstavljen izvan granica Turske.

Naglasio je da Turska nastupom na ZEPSU-u želi poslati poruku da je BiH pogodna za investiranje i da kompanije iz te zemlje žele investirati u BiH, naročito Zeničko-dobojski kanton, a posebno kompanije koje su orijentisane prema evropskom tržištu, koristeći povoljan geografski položaj naše zemlje.

Također je ukazao da vlasti u BiH trebaju nastaviti raditi na poboljšanju ambijenta za investicije, a pogotovo ubrzati procedure formiranja firmi i izdavanja radnih dozvola.

Premijer Pivić je rekao da su institucije ovog kantona otvorene za sve investitore i da Vlada želi iskoristiti sve komparativne prednosti ove regije, kao što su povoljan geografski položaj, snažna industrijska osnova i dobra povezanost željeznicama i putevima.

Poželio je uspješan nastup kompanijama iz Turske, kao i svim učesnicima sajma, istakavši da će više od 700 poslovnih susreta tokom pet sajamskih dana biti prilika za povezivanje i sklapanje poslovnih ugovora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno