Info

Desetine hiljada ljudi u BiH ne mogu prijaviti prebivalište i dobiti dokumenta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini, prema procjenama, desetine hiljada ljudi, među kojima su i pripadnici romske populacije, ne mogu prijaviti prebivalište i dobiti lične identifikacione dokumente. U mnogim slučajevima nema dostupnih dokumenata zbog neregulisanog vlasništva. Provjerili smo, kako unaprijediti uočene zakonske manjkavosti?

Prilikom prijave prebivališta u Bosni i Hercegovini, uočeni su problemi, koji posebno pogađaju osobe u stanju socijalne potrebe i romsku populaciju. Uzroci problema tiču se procedure legalizacije boravka. Ukoliko problem ne bude riješen, posljedice uključuju daljnje marginaliziranje ove populacije i porast rizika da postanu žrtve trgovine ljudima.

Mirsad Bajramović, direktor Udruženja Zemlja za djece u BiH

Mi smo imali slučaj žrtve trgovine ljudima, radilo se o djetetu koje je tek napunilo 18 godina , koji je bio u sigurnoj kući, on je imao prebivalište u RS. I mi smo došli u situaciju da je odjavio svoje prebivalište u RSu, ali nije mogao prijaviti svoje prebivalište, jer je napunio 18 godina, nije imao nikakvo stambenu jedinicu.

Jedan od ciljeva je osigurati da ove osobe imaju legalan status, koji će im olakšati pristup osnovnim ljudskim pravima.

Zlatan Begić, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli

Važeći zakon o prebivalištu državljana BiH uvodi isključujuće uvjete, imperativne naravi, zbog kojih postoji mogućnost da određena osoba ne može prijaviti prebivalište, a ako ne može prijaviti prebivalište, onda se dovodi u situaciju da je čitav niz drugih prava te osobe.

Ovi problemi proizlaze iz Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, koji od 2015. godine zahtijeva dokaze o vlasništvu ili valjan pravni osnov za prijavu prebivališta. U mnogim slučajevima, posebno u romskim zajednicama, nema dostupnih dokumenata zbog nereguliranog vlasništva.

Jasmin Bešić, direktor USAID/INSPIRE programa

U projektu koji treba da poboljša ljudska prava u oblasti onih koji su socijalno marginalizirani ali romske populacije, izmjenama zakona u BiH, da se umanji mogućnost zloupotrebe ovakve marginalizirane populacije, da doprinesemo da isključimo mogućnost trgovine ljudima ove grupe.

Aktivnost zagovaranja izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu traje do kraja godine. Aktivnosti se realiziraju u okviru projekta “Svjetionik slobode. Naš put ka zaštiti romske populacije od trgovine ljudima”, uz podršku Programa zaštitе ljudskih prava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno