Zenica

Direktor Zulović: Kantonalnoj bolnici Zenica fali ginekologa, hirurga, ortopeda, smanjen pritisak na Odjelu onkologije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kroz Odjel onkologije i radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica dnevno prođe više od 100 pacijenata, kazao je za Faktor dr. Tarik Zulović, direktor ove zdravstvene ustanove.

O velikom pritisku pacijenata na ovaj Odjel nedavno je govorio i prim. dr. Harun Drljević, načelnika Odjela za bolesti dojke, navodeći da onkološki pacijenti leže i po drugim odjelima te da je u jednom trenutku došlo do zastoja u radu jer su četiri od ukupno pet farmaceutskih tehničara, koji pripremaju pripravke za kemoterapije, bili na bolovanju i godišnjem odmoru.

Dodatan pritisak stvara se i zbog pacijenata sa područja Tuzlanskog kantona koji u Kantonalnu bolnicu Zenica odlaze na radioterapiju, jer linearni akcelerator u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla ne radi više od godinu dana.

No rad na Odjelu onkologije i radioterapije, prema riječima Zulovića, u posljednje vrijeme je normalizovao zapošljavanjem potrebnog kadra.

– U prethodnih godinu dana menadžment je zaposlio više ljekara i medicinskih tehničara na Odjelu onkologije i radioterapije radi dugoročnog unapređenja usluge. Nedavno smo imali problem iz razloga što su od ukupno pet farmaceutskih tehničara, četiri bila na odmoru i bolovanju, a kako bismo i to riješili sistematizacijom smo povećali još jedno radno mjesto i zaposlili još dva farmaceutska tehničara tako da je problem riješen – istaknuo je Zulović.

Kantonalna bolnica Zenica ima 858 kreveta, a dnevno se u ambulantama i stacionarno pregleda i liječi više od 2.000 pacijenata.

U bolnici radi 1.203 zdravstvena radnika, što je, kako kaže Zulović, dovoljno da bi bolnica optimalno radila.

– Imamo 326 doktora medicine, 875 medicinskih tehničara i 11 medicinskih saradnika. No kadra opet nedostaje, a najviše ljekara i to ginekologa, hirurga i ortopeda, ali mi kontinurano raspisujemo i konkurse za prijem novih doktora i aktivno radimo na edikaciji postojećih zaposlenika – navodi Zulović.

Svijetla tačka je eksplantacija organa sa preminulih osoba, a transplant kordinatori na čelu sa mr. biomed. sci. prim. dr. Senadom Kubat-Čaušević, glavnom transplant kordinatoricom, postali su heroji u spašavanju života ljudi.

Uspjeh, kaže Zulović, mogu pripisati posvećenosti i stručnosti svog osoblja, s posebnim naglaskom na anesteziologe.

Zbog svega, Kantonalna bolnica Zenica prepoznata je kao najbolja donor bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Anesteziolozi imaju ključnu ulogu u procesu donacije organa jer su odgovorni za održavanje stabilnih vitalnih funkcija pacijenata do trenutka transplantacije. Njihova stručnost, timski rad i posvećenost detaljima omogućuju da procesi teku glatko i bez komplikacija. Osim toga, kontinuirana edukacija i usklađivanje s najnovijim medicinskim standardima i protokolima omogućuju im da budu primjer većim zdravstvenim ustanovama u BiH – kazao je Zulović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno