Zenica

Donacija opreme za tri medicinske ustanove

Donacija opreme vrijedne 60.000 eura
Donacija opreme vrijedne 60.000 eura
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Donacija opreme za tri medicinske ustanove – U prostorijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica upriličena je prezentacija donirane oftamološke opreme za tri ustanove u ZDK, Kantonalnoj bolnici Zenica, Domu zdravlja Visoko i Poliklinici Doboj jug. Oprema koja se sastoji od najsavremenijih aparata za dijagnosticiranje i liječenje poremećaja vida kod djece je donacija je Dobrotvorne organizacije “svetaca posljednjih dana”, ogranak u BIH, a ukupna vrijednost je oko 60.000 eura.

Kantonalnoj bolnici Zenica doniran je optotip projektor, beskontaktni tonometar, probni okvir, sinoptofor, oftalmoskop. Domu zdravlja Visoko je donirano optotip, bril kaseta, probni okvir, beskontaktni tonometar, oftalmoskop i Poliklinici Doboj jug foropter automatski, ortotip projektor, portable slite lamp, portable tonometar i ultrazvuk oka.

Pored donirane opreme promovisan je i projekat skrininga vida kod učenika osnovnih škola na području Zeničko-dobojskog kantona. Projekat koji provodi Služba za školsku higijenu ovog Instituta ima za cilj obuhvatiti svu osnovnoškolsku djecu u kantonu kako bi se smanjio broj djece sa oštećenim vidom. Rano otkrivanje i liječenje poremećaja vida kod djece jedno je od najjednostavnijih, najdjelotvornijih i najisplativijih postupaka u liječenju. U provođenju skrininga vida do sada je pregledano 5154 učenika iz 13 centralnih i 34 područne osnovne škole na području Grada Zenice. Od tog broja, kod 323 učenika utvrđen je problem sa vidom, te su ovi učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu.

– Utvrdili smo da oko 7% učenika ima poremećaj vida i važno je da ta djeca što ranije počnu raditi na liječenju počevši od nošenja naočala pa do upućivanja u odgovarajuće institucije gdje se vrše određene korekcije – rekao je direktor Instituta dr. Senad Husejinagić.

U narednim mjesecima planira se nastaviti skrining vida učenika ostalih škola na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona.

(Faktor/N. Glibo/Foto: B. Mahmić)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno