Info

Dugovanja bolnica u FBiH 370 miliona, KBZ duguje dobavljačima 20 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dugovanja bolnica u FBiH 370 miliona, KBZ duguje dobavljačima 20 miliona KM – Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas održava posebnu tematsku sjednicu o ”Informaciji o stanju u zdravstvenom sektoru u FBiH s prijedlogom mjera”. Razlog tome je, kako je istaknuto na početku, sve teže stanje u sektoru zdravstva koje je došlo do kritične tačke.

Temelj za održavanje tematske sjednice je Informacija o stanju u zdravstvu u FBiH koju je Federalna vlada prihvatila polovinom juna, te proslijedila Domu naroda Parlamenta FBiH. Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je kazao da trenutni dug bolnica u FBiH iznosi 370 miliona KM, a što se odrazilo na funkcioniranje bolnica.

Istakao je da je zdravstvo u Federaciji BiH u drugom planu te da se mora raditi na iznalaženju rješenja da se situacija popravi. Siguran je da će tako biti, a da to potvrđuje sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, podrška Vlade FBiH i uvrštavanje zdravstva u Reformsku agendu. Naglasio je da se, prije svega, sistem finansiranja mora riješiti te da obavezno zdravstveno osiguranje nije dovoljan izvor, a što je pokazano i u praksi.

Cilj informacije o stanju u zdravstvu u FBiH, koju je prihvatila Vlada FBiH, jeste upoznavanje članova Vlade o problematici finansiranja sektora zdravstva, a posebno kliničkih centara u Federaciji BiH i potrebi saniranja utvrđenih gubitaka. Programom rada Vlade FBiH od 2015. do 2018. godine, u dijelu koji se odnosi na zdravstvo, predviđene su kontinuirane aktivnosti na konsolidaciji sektora zdravstva i njegovom finansijskom, organizacijskom i strateškom prestrukturiranju. Osim toga, te aktivnosti su usuglašene i s Reformskom agendom BiH za isto razdoblje.

Kako se navodi u Informaciji u stanju u JU Kantonalna bolnica Zenica koja je upućena Uredu premijera ZDK Miralemu Galijaševiću, već duži vremenski period JU KB Zenica suočava se sa poteškoćama u izmirenju dospjelih obaveza prema dobavljačima po osnovu nabavke opreme, lijekova i ostalog potrošnog medicinskog materijala, kao i investicija i održavanja opreme.

Kako bi prevazišla tešku finansijsku situaciju Bolnica je koristila finansijske pozajmice od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK koje su dostigle visinu od 3 miliona KM. Osim toga Bolnica je sa IKB Zenica potpisala ugovor o kratkoročnom kreditu u iznosu od 2,5 miliona KM po principu prekoračenja po računu. Iskorišteni limit na dan 23.06.2016.godine iznosi cca.2.000.000KM, a Ugovor važi do 28.08.2016.godine, do kada je potrebno vratiti ukupan iznos iskorištenog kredita.

Zbog velikog iznosa dugovanja koje ima prema pojedinim dobavljačima (ukupno gotovo 20 miliona KM) Bolnica se svakodnevno suočava sa problemima u isporuci lijekova i ostalog potrošnog materijala, te problemima servisiranja opreme koja je veoma stara. Najveća pojedinačna dugovanja KB Zenica ima prema: MGM – FARM Kakanj (2.733.393KM), DIAMEDIC Sarajevo (2.294.772KM), INTEL-MED Mostar (1.686.362KM), GLOBEX Zenica (588.247KM), ELEKTROPRIVREDA Zenica (503.360KM), MEDIT DOO Sarajevo (477.495KM), MEDICHEM Sarajevo (453.280KM), INEL Mostar (448.718KM), PPP i uređenje grada Zenica (384.956KM), TP DC Sarajevo (361.016KM).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno