Kultura

Duodrama „Derviš i smrt“ u Zenici, Zavidovićima i Brezi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu obilježavanja Dana ZDK, Studio Teatar će realizovati mini turneju sa duodramom “Derviš i smrt” a pod pokrvotiteljstvom Ureda premijera ZDK. Predstava će biti odigrana u Zenici, Zavidovićima i Brezi od 29.-31. avgusta. Ulaz na sve izvedbe je besplatan.

Dramatizaciju romana velikana naše književnosti Meše Selimovića uradila je redateljica Lilijana Ivanović, koja potpisuje i režiju. Njena adaptacija ima samo dva lika koji u suštini i u romanu vode osnovni tok radnje, a to su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf.   Ovo je prvi put u historiji da je ovaj roman dramatizovan u obliku duodrame.

Ulogu Ahmeda Nurudina igra Daniel Kovačević, glumac iz Beograda dok je uloga Mula Jusufa povjerena  Nusmiru Muharemoviću, glumcu Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Glavni lik romana je sredovječni derviš, Ahmed Nurudin, upravitelj jedne tekije u osmanskoj Bosni. Promjene u njegov skroman i miran život unosi vijest da mu je brat uhapšen iz političkih razloga. Pokušavajući pomoći bratu sam se suočava s vlašću i društvom pri čemu biva potresen njegov dotadašnji svjetonazor i način života. Većinu života živio je okružen zidovima tekije, izoliran od svijeta, vjerujući u dobrotu i pravednost ljudi, ali u pokušaju da oslobodi brata. Njegovo se viđenje svijeta mijenja i on saznaje da svijet nije onakav kakvim ga je on smatrao. Muče ga brojna pitanja i sjećanja na prošla vremena koja pokušava potisnuti jer ga podsjećaju na mnogobrojne propuštene prilike u životu, zbog kojih žali. Želi opet postići svoj unutarnji mir pa traga za srećom i smislom svojeg života. Ta potraga za životnim smislom ujedno je i tema romana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno