Politika

FOTO: Policija u GU zbog povrede pečata na prostoriji u kojoj su skladišteni listići za izbore u Zenici, policija tvrdi da izborni materijal nije “kontaminiran””

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako saznaje Zenicablog, u ranim popodnevnim satima počeo je policijski uviđaj u zgradi Gradske uprave Zenica, zbog navodne povrede pečata na prostoriji u kojoj je od jučer uskladišten osjetljivi izborni materijal za lokaalne izbore u ovom gradu, planirane u nedjelju.

Prema saznanjima našeg portala, pečat s vanjske strane sale je neoštećen, ali je oštećen onaj na vratima koja vode iz unutrašnjosti zgrade Gradske uprave prema materijalu.

Prema preliminarnim podacima, policija je pozvana da danas postavi pečat na vrata na koja je postavila pečat jučer. Policajci su to odbili, te je pozvano pojačanje i istražitelji, da se utvrdi ko je neovlašteno ulazio. Prema navodima iz Gradske uprave tamo je “ubacivan” i drugi, neosjetljivi materijal za izbore, te je tokom prethodnih sati više osoba ulazilo i izlazilo iz prostorije u kojoj se nalazi materijal.

Nije poznato za sada ko je, mimo policije, skinuo pečat i ulazio u prostoriju, kao i da li je šta iz nje izneseno. Iza 15 sati je na lice mjesta stigla ekipa MUP-a ZDK, te se treba utvrditi da li je i u kojoj mjeri “kontaminiran” izborni proces, odnosno da li šta nedostaje i ako nedostaje, gdje bi mogao “završiti” otuđeni materijal.

Podsjećamo, u više navrata opozicione stranke u Zenici su upozoravale Centralnu izbornu komisiju da je značajan broj članova Gradske izborne komisije (GIK), ali i biračkih odbora na terenu, zaposleno u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, ili je porodično i rodbinski vezano sa takvim osobama i osobama politički aktivnim u vladajućoj stranci BHI KF u Zenici.

Ovaj najnoviji incident sigurno će, kako god završila istraga, narušiti povjerenje prema samom GiK-u i drugim uključenim u izborni proces.

Iako smo zatražili informacije o djelovanju policije i tužilaštva, u 16 sati nam je odgovoreno

Uprava policije MUP-a ZDK se oglasila u 16 sati, na upit Zenicabloga –

Prostorija gdje se nalazi izborni materijal za predstojeće lokalne izbore za Grad Zenica je pod stalnim policijskim nadzorom i u istu momože pristupiti jedino predsjednik GIK-e, što se evidentira tokom policijskog nadzora, a svaki neovlašteni pristup nije mogućč ili dozvoljen.
U tom smislu nije evidentirano kršenje opisane procedure, a policijske aktivnosti na osiguranju izbornog materijala se provode u skladu sa važećim propisima.
Takođe možemo potvrditi da nije vršen policijski uviđaj u prostorijama gradske uprave Zenica, gdje je uskladišten i gdje se čuva izborni materijal, kaže se u pisanom saopćenju kojeg smo dobili.
Naši dodatni upiti o učešću Tužilaštva i MUP-a ostali su, za sada bez odgovora i rečeno nam je da “je za sada to jedino što mogu saopćiti”.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno