Košarka Ljudi

Ena Šehović, dragulj bh. košarke: “Ponosna sam, ovo je veliko iskustvo u mojoj karijeri”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ljeto je prema tradiciji rezervisano za omladinska prvenstva u košarci u obje konkurencije, a uzbudljiva dva mjeseca okončana su Eurobasketom B divzije za kadetkinje (U16) na kojem je nastupala i Bosna i Hercegovina. Naše djevojke su zauzele 13. mjesto u konačnom plasmanu, prvenstvo smo okončali sa dvije pobjede i dva poraza u grupi, odnosno dvije pobjede i jednim porazom u razigravanju od 9. do 16. pozicije.

Ipak, Bosna i Hercegovina ovo ljeto može biti sretna i ponosna jer je jedna bh. košarkašica među glavnim temama u košarkaškim krugovima. Riječ je o 16-godišnjoj Eni Šehović, djevojci rođenoj 2008. godine koja je ovo ljeto ostvarila jedan zaista nesvakidašnji poduhvat.

Ena je u samo mjesec dana nastupala za U18 i U16 reprezentaciju Bosne i Hercegovine i tako je u mjesec dana odigrala čak 14 utakmica na Eurobasketu B divizije.

Kao šlag na tortu je podatak da je Ena na oba Eurobasketa bila među najkorisnijim bh. košarkašicama, a u svojoj 14. utakmici u borbi za 13. mjesto na Eurobasketu U16, Ena je Islandu ubacila 30 poena, odnijela titulu MVP-a i zaokružila ovu nevjerovatnu ljetnu sportsku priču.

Ena Šehović je karijeru počela u svom rodnom gradu Zenici, kod trenera Behudina Bajgorića u klubu OKK Zenica sa 11 godina, a 2022. godine prelazi u ŽKK RMU Banovići, jedan od najtrofjenijih bh. timova.

Za ovu mladu djevojku mnogi stručnjaci imaju samo riječi hvale i uvjereni su da je budućnost ne samo bh. košarke, nego i evropske. Odavno naša država nije imala ovako perpsektivnu, ali i dominantnu košarkašicu, možemo reći još od vremena Marice Gajić i Melise Brčaninović, kada govorimo o omladinskim kategorijama.

Po povratku iz Turske sa Eurobasketa B divizije, iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa Enom, koja je odmah na startu našeg razgovora priznala da je ljeto iza nje jedno ogromno iskustvo.

“Bilo mi je lijepo na prvenstvu. Mislim da sam lijepo predstavila sebe, svoj klub, grad i državu. Ovo je jedno veliko iskustvo u mojoj daljoj košarkaškoj karijeri”, rekla je Ena na startu razgovora za SportSport.ba.

Kao što smo naveli, Ena Šehović je ovo ljeto ispisala i stranice košarkaškog sporta. Nastupala je na dva Eurobasketa za U18, zatim i U16 reprezentaciju BiH. Odigrala je 14 utakmica u mjesec dana, a nakon svega podijelila je svoje utiske. Pored svega bila je i među najkorisnijim našim košarkašicama.

“Umorna sam strašno, ali isto tako i ponosna sto sam sve ovo izgurala ove godine. Puno mi znači to što sam bila među najkorisnijim bh. košarkašicama i također mi imponuje. Ipak naša država ima dosta dobrih košarkašica.”

Nakon utakmice protiv Islanda stigla je i MVP titula.

“Za pobjedu protiv Islanda je zaslužan cijeli tim. To je bila moja 14. utakmica ovo ljeto i samim tim sam bila jako umorna. Dala sam sve od sebe koliko sam mogla u tom momentu, kao i čitav tim, što je na kraju rezultiralo zasluženom pobjedom na koju sam jako ponosna.”

Iako još u tinedjžerskim godinama ova mlada Zeničanka je već ozbiljan faktor u ženskoj bh. košarci i samim tim se postavljaju pitanja oko budućnosti i nastavka karijere, a Ena nam je dala svoj odgovor.

“Trenutni ciljevi su da još više napredujem sa svojim klubom, čemu sam i posvećena. Naravno kao i svaki sportista želja mi je da uspijem, ali isto tako da bi uspjela u budućnosti moram da budem fokusirana na svoj trenutan rad.”

Mladi sportisti imaju svoje uzore, a mlada bh. košarkašica nam je po tom pitanju dala zanimljiv odgovor.

“Ne mogu reći da imam sportskog uzora, naravno da bih željela da imam karijere mnogih košarkaša i košarkašica. Ipak su oni mnogo truda i rada uložili da bi došli tu gdje jesu, i to je nešto na šta želim da se ugledam, ali ipak želim da budem ja, Ena Šehović.”

Česti treninzi, utakmice, reprezentacije, pripreme, a pored svega i školske obaveze, ipak mlada Zeničanka sve stiže, a tu su i ljudi koji su joj velika podrška u cijeloj priči.

“Dobra organizacija vremena i sve se stigne. Najveću podršku imam od strane svoje porodice, svog kluba i predsjednice kluba, Jasne Sliško.”

Ena je za kraj razgovora dala komentar na svoja dosadašnja dostignuća, ali i poslala poruku mladim sportistima i sportistkinjama.

“Zadovoljna sam svojim dosadašnjim dostignućima u karijeri. Zadovoljna sam čitavom 2024 godinom, bilo je tu i prvenstvo, kup, WABA liga za seniorke i kadetkinje, osvajanje lige mladih Bosne i Hercegovine i sada na kraju Eurobasket kako za juniorke tako i za kadetkinje. Naravno da može i mora bolje. Ja svojim trudom, radom i odricanjem mnogih stvari nastojim biti najbolja verzija sebe. Ipak sam i ja još uvijek mlada, pa ću mladoj generaciji poručiti ono čime se i sama vodim. Red, rad i disciplina će nas daleko dogurati, ali isto tako moramo i maštati. Ja vjerujem da ako se dovoljno trudimo, možemo i uspjeti.”

Na kraju dodajmo da je Ena Šehović Eurobasket B divzije u konkurenciji U18 završila sa 10,1 poenom po utakmici i 3,7 skokova, a Eurobasket B dvizije U16 završila je sa 16 poena i 4.9 skokova u prosjeku.

Autor: sportsport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno