Info

Epidemiološka situacija još nepovoljna, nastavlja se trend stagnacije zaraze morbila u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nastavljen je trend stagnacije rasta morbiditeta morbila u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) i u proteklih sedam dana, ali broj oboljelih je i dalje visok – potvrdila je za Fenu ministrica zdravstva tog kantona Aida Salčinović.

ZDK je, nakon dobijene saglasnosti od Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, 19. jula proglasio i epidemiju morbila.

– Epidemiološka situacija je i dalje ozbiljna. Od početka godine, zaključno s jučerašnjim danom, zabilježeno je ukupno 1.470 oboljelih u našem kantonu. Najviše zaraženih evidentirano je u Zenici – 670, zatim u Kakanju 479 i Visokom 214 slučajeva.

Od proglašenja epidemije, međutim, uočen je i povećan broj vakcinacije djece. U prosjeku imamo 163 novovakcinisane djece na sedmičnom nivou, ali taj broj još nije dovoljan u smislu potrebne dinamike imunizacije te kako bi se postigao kolektivni imunitet – kazala je Salčinović.

ZDK je epidemiju morbila, prije nešto više od mjesec dana, proglasio u momentu kada je bilo evidentirano ukupno 1.218 zaraženih od početka ove godine (u trenutku proglašenja epidemije broj taraženih u Zenici bio je 487, Kaknju 443, Visokom 185), od kada je broj zaraženih narastao za dodatnih 252 slučaja.

Ministarstvo zdravstva ZDK najavljuje, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, da će vršiti mapiranje naselja u kojima je uočen najmanji broj vakcinisane djece, radi utvrđivanja daljnjih koraka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno