Zenica

Filozofija prava dr. Spahije Kozlića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Filozofija prava dr. Spahije Kozlića – Filozofija prava Spahije Kozlića – Ovih dana je iz štampe izašla knjiga doc. dr sc. Spahije Kozlića, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, pod naslovom Filozofija prava.

Radi se o udžbeniku čiji je izdavač Pravni fakultet Univerziteta u Zenici, a knjiga je rezultat, s jedne strane, višegodišnjeg Kozlićevog filozofskog istraživanja i promišljanja fenomenâ koje pokriva ova disciplina praktičke filozofije, te, s druge, predavanja istoimenog predmeta i interaktivnog rada sa studentima završnih godina dodiplomskog studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

fil pravaUpućena je najviše upravo njima – studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, kao i svim drugim studentima koji slušaju ovaj ili sličan predmet na pravnim fakultetima u Bosni i Hercegovini i široj regiji, te onim čitaocima koje zanima filozofska refleksija prava.

Stil i metodologija izlaganja u knjizi je tako prilagođena kako bi uistinu bila udžbenik iz filozofije prava koji će pomoći studentima u savladavanju gradiva predviđenog nastavnim planom i programom. Takva orijentacija, bez obzira na brojne teškoće, podrazumijevala je zauzimanje jedne, uvjetno govoreći, nezavisne pozicije spram vlastitih vrijednosnih i svakih drugih stavova autora u i oko filozofije, posebice filozofije i aksiologije prava.

Na taj način udžbenik je dobio formu povijesnofilozofskog pregleda najvažnijih filozofskih pogleda na pravo i fenomena koji su u predmetnom domenu same filozofije prava od najranijih vremena do savremenog doba.

S obzirom na njen predmet i strukturu, knjiga bi se mogla nasloviti i kao filozofija s filozofijom prava iz jednostavnog razloga što se u njenom prvom dijelu iznosi uvod i vrlo kratka povijest filozofije s fokusom na one teorije koje imaju značaja za filozofiju prava. Ovaj je potez, po autorovom mišljenju, bio nužan iz dva razloga.

Prvo, studenti se prilikom slušanja filozofije prava prvi put na studiju susreću s filozofijom uopće, pa je izlaganje osnova filozofije samo po sebi razumljivo.

Drugo, gotovo je nemoguće iznositi filozofskopravne probleme bez njihovog oslonca na ontološke, gnoseološke, filozofsko-praktičke (posebice etičke) i druge temelje na koje se filozofi prava inače pozivaju. U dosadašnjim udžbenicima i priručnicima iz filozofije prava na govornom području na kojem preovladavaju ili koegzistiraju bosanski, hrvatski i srpski jezik, prema autorovom uvidu, nema dovoljno tekstova osmišljenih tako da povezuju filozofiju prava s osnovnim crtama opće filozofije, odnosno filozofijâ.

spahija kNovina u odnosu na ranije udžbeničke koncepte, koja bi trebala biti od pomoći studentima, jeste upućivanje na dodatnu literaturu na kraju svakog poglavlja kako bi studenti u individualnim istraživanjima mogli produbiti svoja promišljanja određenih pitanja i problema iz pojedinih filozofsko-pravnih oblasti, a koja će izlagati u seminarskim i drugim samostalnim radovima.

Nadalje, knjiga može biti od koristi i studentima koji slušaju osnove filozofije ili uvod u filozofiju kao opći predmet na studijskim programima društvenog i humanističkog usmjerenja, budući da se u njoj iznose osnovne filozofske ideje i pojmovi.

Na kraju valja spomenuti i to da je knjiga Filozofija prava autora doc. dr sc. Spahije Kozlića prva knjiga u historiji Bosne i Hercegovine pisana u formi udžbenika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno