Biznis

FORBES DETALJNO ISTRAŽIO: BiH je najmanje zadužena država u regiji!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bez obzira što je javni dug Bosne i Hercegovine u ovoj godini osjetno porastao, BiH je i dalje najmanje zadužena država u regiji.

Prema izvještaju za period od 1. januara do 31. marta ove godine javni dug BiH iznosi 6,5 milijardi eura i čini 25,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Od navedenog iznosa, na Federaciju BiH otpada 3,3 milijarde eura a Republiku Srpsku 3,2 milijarde eura. Dug Brčko distrikta iznosi skoro zanemarivih 20-tak miliona eura. 

Prema podacima Ministarstva finansija Srbije, javni dug u ovoj zemlji na kraju marta je iznosio 36,34 milijarde eura, odnosno 47,7 posto BDP. Srbija je dupo veća od BiH po broju stanovnika no zaduženija je čak 6 puta!

Podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da je javni dug Hrvatske na kraju marta ove godine iznosio 49,5 milijardi eura, što je 1,1 milijardu više nego u istom lanjskom razdoblju, no zbog snažnog ekonomskog rasta, udio duga u BDP pao je na 63,3 posto.

Ministarstvo finansija Crne Gore takođe je objavilo kvartalni izvještaj o javnom dugu ove zemlje i on je zaključno sa 31. martom ove godine iznosio 4,67 milijardi eura, što čini 55,36 posto BDP-a.

Javni dug Sjeverne Makedonije iznosio je ukupno 8,7 milijardi eura na kraju prvog tromjesečja, što je ekvivalentno 58,6 posto bruto domaćeg proizvoda za 2024. godinu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Slovenije, na kraju prvog tromjesečja 2024. javni dug iznosio je 45,4 milijarde eura, ili 70,7 posto BDPpiše Forbes BiH.

(SB / FORBES)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno