Zenica

Foto: Aktivnosti Eko Tvrtkovca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aktivnosti Eko Tvrtkovca – Članovi i prijatelji Ekološkog udruženja “Eko Tvrtkovac” su u protekla tri mjeseca bili angažovani na dovođenju vode za nove zasade malina iznad sela Puhovac. I kao što slike u prilogu “govore” u toj nakani smo i uspjeli.

Izvorište vode se nalazi na privatnoj zemlji “ivice” vlasništva Karalić Hikmeta, koji nam je poklonio ovo izvorište za ove namjene, na čemu mu se iskreno zahvaljujemo. Sa gospodinom Hikmetom je potpisan ugovor o korištenju pomenute vode.

Dužina trase kanala (vodovoda) je 1564 m, od čega je 900 m kopanja i zagrtanja kanala izvršeno sa rovokopačem i to od Eko parka (plantaža malina, početak Postojna) do Hrastika, a 664 m kanala se moralo ručno kopati jer trasa vodi preko velike strmine i gustiša. Ovu trasu su članovi i prijatelji udruženja uradili potpuno na volonterskoj osnovi tj. besplatno da bi se osmišljeni prostor plantaže malina, eko parka, šadrvana, vidikovca i biciklističke staze još više oplemenio i postao mjesto gdje će ljudi dobre volje rado provoditi svoje vrijeme.

I ostali majstorski (kapitaža i ostala spajanja) radovi su urađeni takođe na volonterskoj osnovi.

Projektovana vrijednost ovih radova je 17 262 KM. Od administracije grada Zenice smo dobili značajnu pomoć u vodomaterijalu na čemu im se iskreno zahvaljujemo, a nedostajuće količine šlaufa od 300 m nam je donirala poljoprivredna zadruga “Pronatura” Zanica koji nam uvijek uskoče kada nešto korisno doprinosimo zajednici. Ostala sredstva i radove su obezbjedili članovi našeg udruženja i prijatelji.
Manji dio finansijskih sredstava je još uvijek nepokriven, ali ćemo i to, nadamo se , završiti u skorije vrijeme.

Za polovinu sredstava smo aplicirali na javi poziv našeg kantona još u julu mjeseca, ali tek je 30.12.2015. godina donesena odluka da smo odbijeni, jer nismo registrovani za poljoprivrednu djelatnost, što je čista neistina.

Aplicirali smo pod stavkom za ujednačavanje poljoprivredne proizvodnje u kantonu i za ovu stavku je podijeljeno 182 000 KM. O podjeli ovih poticaja ćemo pisati kasnije nakon što dobijemo potrebne informacije po Zakonu o slobodi pristupu informacijama u F BiH.

Nadamo se da ćemo dobiti ove informacije iako samo za ovo ministarstvo nije naveden obrazac za pristup informacijama i ko je odgovorna osoba za dostavu istih. Takođe ćemo podnijeti žalbu kantonalnoj komisiji za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (imali samo 4 sastanka u ovoj godini) jer su oni najodgovorniji na zakonitost rada.

Uposlenici ovog ministarstva se ponašaju kao da je narod u njihoj službi, a ne oni u službi naroda.

Mi ćemo u svakom slučaju nastaviti da budemo društveno odgovorno udruženje i uvijek ćemo nastojati da iza nas ostaju konkretni rezultati, kao i do sada.

Ove godine nam je u planu, da ovu vodu spustimo nekih 200 m u Eko park i izgradimo lijepo kameno korito, kako bi ovaj prostor bio još bogatiji i privlačniji za posjetitelje.

Jakub S. za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno