Naše

FOTO: Drugo lice Zenice – Da bi bili evropski grad, treba da se ponašamo kao evropski građani

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mjesecima (da ne napišemo – godinama) uzaludno dio stanovnika naselja Kanal ukazuje na sramotno neriješavanje osnovnog komunalnog problema u njihovom naselju.

Osim što značajan dio stanovnika nema regulisano (znači – ne plaća) odvoz komunalnog otpada, dio njih smatra da je dovoljno smeće izbaciti što dalje od svog ulaza. Uz aktivan angažman pasa beskućnika, ali i osoba koje “prikupljaju razne vrste sirovina”, stanje je kao na priloženim fotografijama.

Nedovoljan broj kontejnera, neriješena infrastruktura, ali prije svega i povrh svega nebriga stanara i nadležnih, rezultira sramotnim scenama koje se ponavljaju iz dana u dan, iz mjesec au mjesec.

Osim na lokaciji na kojoj, apsurda li, postoji natpis o zabrani odlaganja otpada, postoje još dvije deponije “uz cestu” koje povremeno vrijedni radnici ALBA-e uklone, ali nove niču samo nekoliko sati kasnije.

Da bi zaista bili četvrti, treći ili bilo koji GRAD u Bosni i Hercegovini, ponašanje građana, ali i nadležnih službi treba biti drukčije.

Komunalni inspektor bi na ovoj lokaciji plaću zarađivao do 5. u mjesecu, a Grad bi budžet punio sve dok se stanari ne opamete. A kako se ljudi u BIH i Balkanu opamete? Pa kaznama! I kad bi redovno plaćali odvoz otpada, vjerovatno ne bi prepustili slučaju, ni komšijama ovakvu lokaciju.

Nažalost, ovo je slika Zenice sve češće i na sve više mjesta.

Komunalci ALBA-e čekaju “mig” iz Gradske uprave, ovi traže rješenja koja ih neće koštati, a ispaštaju oni koji bi zovnuli nekog da investira u Grad. Svaki potencijalni biznismen koji bi zakupio prostor u sjevernom dijelu Grada, od Mljekare ZIm ka Feroelektru, prolazi pored ovog -i odustaje.

Ovo je, koliko god šminkali stanje putem plaćeni(čk)ih medija – stvarno komunalno stanje značajnog broja naselja.

Da bi bili evropski grad, prvo građani treba da se ponašaju evropski. Od onog ko je bacio smeće, pa do čelništva grada.

Uostalom, fotografije govore više…

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno